Реклама / Ads
4| 4703 |12.01.2024 НОВИНИ

FT: ЕС с още отстъпки, за да купи подкрепата на Орбан за помощта за Украйна

.
Източник: ФрогНюз
Европейската комисия е готова да се преклони пред някои от исканията на Унгария, за да си осигури подкрепата на Будапеща за финансовата помощ в размер на 50 млрд. евро за Украйна, твърдят високопоставени служители, цитирани от "Financial Times". 
 

За желанието на Брюксел да "купи" гласа на Виктор Орбан се говори отдавна. ЕС се опитва да намери решение на въпроса с унгарската блокада, след като премиерът Виктор Орбан наложи вето на помощния пакет през декември. Въпросът е още по-належащ, като се има предвид, че безизходицата в Конгреса на САЩ означава, че подкрепата на Вашингтон за Киев също е несигурна и то в момент, когато Русия засилва своите въздушни атаки срещу украински градове.


Желанието на Унгария бе да се вдигне блокадата върху огромните европейски средства, които бяха замразени от ЕС заради липсата на напредък от страна на Будапеща по отношение реформите в съдебната система и гарантиране върховенството на правото. Не беше ясно обаче дали това ще е достатъчно. 





Сега ЕС дава още една възможност на Орбан - Комисията е отворена да даде възможност на премиера на Унгария да наложи вето върху продължаването на помщта за Украйна при разглеждане на въпроса през 2025 г. Комисията също е отворена за годишни одити на помощта и въвеждането на клауза за "аварийна спирачка“, която може да удари всяка една държава.


Запитан дали това ще бъде достатъчно за Орбан да отмени ветото, високопоставен унгарски служител каза на изданието: "Все още не съм сигурен, но най-вероятно да". Унгарците са "готови да преговарят", каза друг източник пред вестника.


Идеята за клауза за преразглеждане беше предложена за първи път от Унгария през октомври, но други лидери на ЕС се противопоставиха на подобен ход, тъй като това нямаше да даде на Украйна сигурност относно финансовата й подкрепа. Първоначалната цел на пакета беше да даде на Киев предсказуем поток от подкрепа за четири години в размер на 17 безвъзмездни средства и 33 милиарда евро под формата на заеми. 





Някои страни казаха, че междинният преглед ще даде на Орбан шанса да наложи вето на помощта по-нататък.


Но преклоняването пред тези отстъпки, за да се отключи бюджетното финансиране на ЕС за Украйна, все още се смята за предпочитано пред алтернативни договорености, които биха изисквали създаване на сложни структури за заобикаляне на Унгария.


Те включват опции за удължаване на съществуващата схема за заем от 2023 г. до една година, набиране на общ дълг, обезпечен с национални гаранции, или създаване на специален финансов инструмент за изплащане на безвъзмездни средства.


Всички тези опции могат да бъдат преследвани без Унгария, но те са по-скъпи и биха отнели повече време. Киев настоява фондовете на ЕС да стигнат до Украйна най-късно през март, за да се избегне необходимостта да се прибягва до печатане на пари за финансиране на разходите.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4810 |12.01.2024 МВнР осъди лепнатия некролог на Хитлер върху Софийската синагога . 26| 6639 |12.01.2024 Денков се хлъзгал като сапун: Напрежение в НС заради разследване за офшорка, бежанците и Шенген . 2| 4644 |12.01.2024 Надежда Йорданова застана начело на Комисията по конституционни въпроси в парламента . 0| 4660 |12.01.2024 Депутатите изслушват министър-председателя Денков и вицепремиера Габриел за влизането ни в Шенген /НА ЖИВО/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads