Реклама / Ads
0| 3195 |17.07.2022 НОВИНИ

Османи разкри части от протокола, който ще подпише в София

.
Външният министър на Семерна Македония Буяр Османи и българският му колега Генчовска ще подпишат днес в София протокола, който е и условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел.
 

На брифинг за пресата преди пътуването си до България Османи каза, че в протокола няма положения, които ще навредят на страната, а точки, които са задължителни и за двете страни, но преди това са получили зелена светлина от всички членове на смесената историческа комисия, разказва БГНЕС.


Например има положение през 2022-2023 г. да се честват съвместни исторически събития, договорени от Комисията, или през 2024 г. да се хармонизират учебниците, но с предварителна зелена светлина от историците. Иначе според протокола двете страни насърчават Комисията да завърши периода на средните векове за една година, но не я задължават. Условие в протокола, но и в преговорната рамка е включването на българите в македонската конституция и ако това не се случи, няма да има отваряне на главите. От правителството, от друга страна, след като прие френското предложение уверяват, че няма посегателство върху македонския език и идентичност.


„Благодарение на тази всеотдайна работа днес имаме преговорна рамка, в която македонският език и идентичност са запазени, историческите въпроси са извън нея и вече сме на крачка от провеждането на първата междуправителствена сесия, която ще отбележи началото на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз“, каза Димитър Ковачевски, министър-председател на правителството.


„Информацията, която гласуваха антимакедонците от СДСМ, няма никакво значение, защото преговорната рамка е обусловена от правителството, което е промяна на Конституцията на страната с цел вписване на българите в Конституцията. Промяна на конституцията на Македония няма да има и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията няма да я допуснат. ВМРО-ДПМНЕ ще се застъпи и за промяна на преговорната рамка, където всички спорни части, които асимилират държавата и македонския народ, трябва да бъдат заличени и изключени, казват от ВМРО-ДПМНЕ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3178 |16.07.2022 Османи с последен апел към депутатите на РСМ: Да теглим чертата и да продължим по европейския път . 0| 3255 |16.07.2022 Цонева, ДБ: Няма експертиза за снимките от спалнята. Това е зле скроен PR с участието на евродепутат от ЕНП . 0| 4342 |15.07.2022 Гунчева с нови разкрития: Костадинов бил готов да тегли заем за автобуси с протестиращи . 0| 2990 |07.07.2022 Иво Атанасов: Сезирам главния прокурор да разкрие купени ли сме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads