Реклама / Ads
3| 3037 |02.02.2022 НОВИНИ

Оставката на Цацаров на дневен ред в НС

.
Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Очаква се днес народните представители да обсъдят дали да прекратят предсрочно правомощията на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. Той подаде оставка в средата на януари и обяви, че иска да бъде освободен от 1 март, когато ще внесе годишния отчет на антикорупционната комисия.
 

От „Има такъв народ“ предлагат подадената оставка от Сотир Цацаров да бъде гласувана на днешното пленарно заседание.

 

Пред депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Цацаров обяви мотивите си да се оттегли предсрочно от поста. Той посочи, че безкрайните упражнения с името му довели до това решение, като искал да запази достойнството си. Освен лични мотиви, Цацаров изтъкна и професионални такива да напусне поста.

 

Искането за оттегляне на шефа на КПКОПНИ идва в момент, в който управляващите обсъждат какви да бъдат промените в антикорупционното законодателство. В началото на седмицата Цацаров изпрати в Народното събрание препоръките си за промените в закона.

 

Още от дневния ред на НС

 

Депутатите ще разгледат на първо четене и промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които предвиждат деполитизация на системата. Те забраняват осъществяването на политическа и партийна дейност в детските градини и училищата.

 

Целта на измененията, внесени от правителството, е да се осигури независимост и пълна забрана на политическа агитация в системата.

 

В седмичната програма на парламента е и проекторешението на „Демократична България, „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ за създаване на временна анкетна комисия за промени в конституцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3034 |01.02.2022 Комисията „Цацаров“ не съгласува промените в закона за управление на еврофондовете заради „корупционен риск“ . 20| 16628 |31.01.2022 Конституционалист: КС ще потвърди, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор . 5| 14190 |31.01.2022 Зам.-министър на правосъдието: Изненадани сме, че Цацаров проверява Гешев малко преди да напусне КПКОНПИ . 2| 3014 |31.01.2022 Цацаров изпрати на НС обещаните предложения за промени в КПКОНПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads