Реклама / Ads
2| 3110 |03.03.2023 НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден на писателя със Здравка Евтимова и Светлозар Желев

.
Здравка Евтимова
Световният ден на писателя се празнува от решението на 48-ия конгрес на Международния ПЕН клуб (International PEN Club), проведен на 12-18 януари през 1986 година.
 

"Има мислещи и мъдри хора у нас, те се стремят да намерят отговор на проблемите, изправени пред нас като стена. Те ни хвърлят състояние на в тежко заболяване, но не неизлечимо. Образованите хора търсят решение. Българите днес сме лекарството. Историята е не само съвпкупност от факти, но и умението да я експонираме на днешния ден. Свободата не е веднъж завинаги дадена. Тя е това, което правим всички ние днес. В нашите ръце е щастието и как ще  изградим свободата за в бъдеще. А също и да направим второ българско Възраждане." Това каза писателят Здравка Евтимова в предаването "Твоят ден" по Нова нюз.

 

"Когато българските писатели, прозаици, поети и литературни критици използват българските думи в своите произведения, те всъщност използват повече от 1300 история, със славните, кървавите и трагичните ѝ моменти. Като българите обичаме и славата, и ни боли от кръвта, изляла се по нашите земи. Когато говорим за празници, имаме предвид и възвишенията, и тъгата. Нашата задача е говорейки за празник и постижения, да си спомним с какъв труд те са били постигани. Aко нямаше 3-ти март, може би не е било възможно да има и 6-ти септември и 22-ри септември", заяви тя.

 

Светлозар Желев, директор на Националния център за книгатa, заяви че с "История славянобългарска" през 1762 г. се поставя началото на възродена България. "Подписва се предварителен договор един месец преди Санстефанския мирен договор, той слага край на войната. Юридическият акт, който създава българската държава, е Берлинският договор", припомня той. 

 

По думите на Желев всяка национална култура стъпва на измислена история на величие: "Когато искаш да обединиш един народ и да създадеш нация, трябва да стане чрез величието на миналото или чрез съществуващия враг. В нашия случай - Паисий и турското иго. 3 март е толкова важен, защото отбелязва нашата признателност към Русия."

 

PEN-клуб бе основан в Лондон през 1921 година. Името на организацията - акроним, образуван от първите букви на английските думи Poets - поети, Essayists - есеисти, Novelists - романисти. Интересното е, че съкращението в този случай съвпада с думата pen - в превод от английски - писалка.

 

Идеята за създаване на организацията е на британската писателка Катрин Еми Доусън-Скот (Mrs. C.A. Dawson Scott). Първият председател на ПЕН клуба е станал Джон Голсуърти (John Galsworthy). През 1923 г. се е състоял първия международен ПЕН клуб конгрес в Лондон, тогава пен-центрове са били установени в 11 страни. Днес подобни центрове работят в 130 страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3912 |24.02.2023 Писателят Сергей Лебедев: Путин е специално обучен да създава и продава страхове . 0| 3176 |14.02.2023 Отбелязваме Трифон Зарезан и Свети Валентин . 0| 2996 |02.02.2023 Отбелязваме Зимна Богородица - закрилница на бременните и семейството . 1| 3106 |30.01.2023 Международният Червен кръст: Светът е опасно неподготвен за бъдещи пандемии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads