Реклама / Ads
0| 3080 |07.05.2022 НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията

.
Днес е Международният ден на радиото и телевизията. На 7 май 1895 г. физикът Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Това е първият радиоприемник в света. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.
 

"Радиото се приема като приятел от слушателя. Въпреки всички технологични иновации и развитието на онлайн медиите, остава единствената, която може да достигне до най-отдалечените кътчета на света. Също така е нещо, което изключително много помага на слушателите и на хората, които обичат радио. Надявам се реципиентът да започне да възприема телевизията като транслатор на нови идеи и тези идеи да бъдат градивни. Бих искала да поздравя всички радиослушатели с днешния празник и да им пожелая още много нови и вълнуващи радиоприключения и никога да не се отказват от любимата си медия - радиото. Това е медия, която ще продължи да съществува и ще продължава да открива нови хоризонти пред своите слушатели", казва журналистът Жана Попова пред Българското национално радио.

 

На 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до варненското село Франга, след което радиото навлиза масово в страната ни, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

 

В Троян официално ще бъде възстановен радиоклубът за далекосъобщителни връзки, създаден през 1955 година за подготовка на телеграфисти за армията. В началото на 60-те години започва активна радиолюбителска дейност. В дългогодишната си история е многократен световен и национален шампион по радиозасичане и далекосъобщителни радиовръзки, поясни председателят на троянския радиоклуб Любомир Досев:
„2002 г. закриха радиоклубовете, разпродадоха имуществото и 20 г. останахме без база, но активистите се събрахме отново и решихме да създадем отново радиоклуба, защото обучаваме деца. Това е не само хоби и не само спорт. Това е култура за раздиосъобщения.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2877 |22.04.2022 Честваме Международния ден на Земята . 0| 2941 |13.04.2022 Украйна е „местопрестъпление“, твърди прокурорът на Международния наказателен съд . 0| 3128 |29.03.2022 Русия и Беларус са изключени от Международния съюз по биатлон заради войната . 0| 3488 |16.03.2022 Международният съд в Хага: Русия незабавно да спре инвазията си в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads