Реклама / Ads
0| 2873 |20.05.2023 НОВИНИ

Световен ден на пчелите: Те събират за нас 450 гр мед, прелитайки 150 хил. км

.
Източник: личен архив
На 20 май отбелязваме Световния ден на пчелите и всички опрашители, които през последните няколко години са изправени пред сериозна заплаха от изчезване. Заради неправилното използване на пестициди и в България има райони, в които смъртността на пчелите достига до 20%.
 

Хората познават пчелите като производители на мед и други полезни пчелни продукти. Всъщност, тяхната основна биологична значимост не се ограничава само до това. Те опрашват огромна част от растенията. И без тях много от плодовете, зеленчуците и цветята нямаше да съществуват.

 

През 2002 г. са загинали около 30% от пчелните семейства в Централна Европа, а през 2007 г. – около 70% от тези в САЩ. Този световен феномен е познат под наименованието – синдром на празния кошер.

 

За последните 5 години смъртността на медоносните пчели в Европа варира от 10% до над 30%.

 

България, според проф. Евгения Иванова от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", не е сред най-засегнатите страни, но това е относително, защото за периода 2017–2022 г. загубите на територията ѝ нарастват от 2 до 19%, допълва експертът. И предупреждава, че липсата на усилия за опазване на пчелите ще се отрази пагубно на биоразнообразието и на селскостопанската продукция, защото е доказано, че 1/3 от хранителните запаси на човечеството зависи от пчелното опрашване.

 

КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ПЧЕЛИТЕ

 

???? За да направят 450г мед, над 1000 пчели облитат над 4 милиона цвята и прелитат над 150 000км (4 пъти обиколката на земята).

???? Пчелите работнички събират нектар и прашец от цветовете на медоносните растения. Цветният прашец е източник на протеин, а нектарът – на въглехидрат. Пчелите работнички преработват нектара в мед и прашеца в перга.

???? Пчелите имат 5 очи, 6 крачета, 4 крила, 170 рецептора за мирис и се движат с до 24км/ч. Има диви и питомни пчели, които хората отглеждат.

???? В 1 ЛЪЖИЦА мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Микробите не могат да се развият в меда поради голямото съдържание на калий.

???? Всички пчели-работнички са ЖЕНСКИ. Всяка прави около 1/12 чл мед през живота си, който трае от няколко седмици до няколко месеца.

???? Мъжките пчели се наричат "ТЪРТЕИ" и нямат жила. Тяхната единствена роля е да се чифтосат с пчелата майка извън кошера. Търтеят умира след чифтосване, защото гениталиите им се откъсват и остават в женската.

???? Пчелата МАЙКА е единствената полово развита женска пчела в пчелното семейство, способна да снася оплодени яйца. Тя е е близо 2 пъти по-голяма от работничките. Всеки ден снася 1000-2000 яйца. Тя излиза само веднъж от кошера за целите на оплождането и за 1-2 дена се чифтосва с до 17 търтея.

???? След това снася яйца в продължение на няколко години. От ОПЛОДЕНИТЕ яйца се раждат пчели работнички, а от НЕОПЛОДЕНИТЕ – търтеи. Пчелата майка има жило, но то служи за убиване на други майки, развиващи се в маточниците.

???? ЖУЖЕНЕТО на пчелите се получава от крилете им, които правят 200 размаха в секунда или 12 000 - в минута.

???? Пчелите никога НЕ СПЯТ.

???? Пчелите КОМУНИКИРАТ една с друга посредством своеобразни движения, наподобяващи танц.

???? Пчелите са преживели на Земята повече от 150 МИЛИОНА години.

???? За пчелите медът е основен източник на въглехидрати и основна ХРАНА през цялата година, а цветният прашец – на белтъци, мазнини, соли, витамини и други.

 

От блога "Близката ферма"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7140 |21.04.2023 Путин заплаши: Тези, които се опитат да попречат на новия световен ред, ще загубят . 11| 2774 |21.04.2023 Министрите на отбраната на съюзниците на Украйна се събират на ”четири очи” в ”Рамщайн” . 2| 2534 |12.04.2023 Събират подписи за създаването на партия на кметовете на кметства . 18| 3259 |07.04.2023 Лавров: За мира в Украйна е нужно установяването на „нов световен ред“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads