Реклама / Ads
10| 5842 |10.02.2016 НОВИНИ

Отец Филип за Фрог: След 20 г. чакане руският патриарх и папата се срещат в Куба

.
Руският патриарх Кирил
Срещата на патриарх Кирил с папа Франциск на 12 февруари в Куба е историческа, за която за първи път Руската православна църква и Римокатолическата църква са започнали да говорят преди 20 години – през 1996 г. Тогава патриарх Алексий II и папа Йоан Павел II планирали да се видят в Австрия, но срещата не се състояла по причина, която не зависела от Руската православна църква. Това разказа за Фрог нюз отец Филип от Руската църква в България.
 

Преди 20 години, както и сега, са съществували няколко неразрешени проблема. На първо място е този за унията. В края на 80-те години на миналия век три крупни епархии на Руската църква били разрушени – Лвовска, Търнополска и Иванофранковска в Западна Украйна.  Руската православна църкване не  гледа на унията като на път за обединение на двете християнски църкви. Руската църква счита, че унията не обединява християните. Този проблем стои и до ден-днешен.

В  началото на 2000 г. Руската църква говорила за действието на католическите мисионери в границите на  Руската църква. Независимо от проблемите между двете църкви е необходимо обединение на усилията за прекратяването на гоненията на християните в Близкия Изток, Северна и Централна Африка. Двете църкви се обиденяват около защитата на християнските корени в Европа. Руският философ Иванов бе казал: „Европа диша с два дроба”. Неговите думи бяха повторени от папа Йоан Павел II.

Ние вярваме, че пълнотата и истината са в Православната църква. Тя е единна, съборна и апостолска църква. Тези църкви, които се придържат към църковното предание и свещеното писание, могат да си сътрудничат в културната и научната област. Могат да си сътрудничат и в сферата на богословския диалог, допълва отец Филип. Това е възможност за съвместно съществуване на двете църкви. Не може да ги отделяме една от друга с изкуствени стени, продължава духовникът.

Не може обаче и по изкуствен начин да обединяваме двете църкви – на културно, научно и социално ниво може, но не и на евхаристично.

 

Отец Филип разказа и за поканата на патриарх Кирил от Раул Кастро. „През 2009 г. Раул Кастро бе поканил патриарх Кирил да посети Куба в удобно за него време. Това предложение е било направено и през 2011 г. През февруари тази година патриархът реши да се възползва от отправената му покана. Една от неговите цели е да види духовните си чеда. В Латинска Америка живеят много съотечественици от руслото на руската църква. Само в Куба тяхната численост е 15 000.  В Куба има и църква в чест на казанската икона на Божията майка.

 

Попитан отец Филип дали патриарх Кирил и папа Франциск ще дискутират темата за бежанците, той отговори: „Ще изчакаме резултатите на тази историческа среща”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5234 |10.02.2016 Д-р Врабевски за Фрог: Отвън няма кой да ни напише каузата! . 5| 4908 |10.02.2016 Само във Фрог: ГДБОП бори престъпността с таблици . 14| 15390 |10.02.2016 Само във Фрог: Охранител прострелял известния кримипсихолог Тодор Тодоров, кракът му бил пред ампутация . 67| 19551 |10.02.2016 Само във Фрог: Рашидов слага катинар на 8 театъра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads