Реклама / Ads
0| 5426 |11.12.2017 НОВИНИ

Отец Паоло Кортези и Кристиан Таков с награди ”Човек на годината”

.
Отец Паоло Кортези
Отец Паоло Кортези от Белене стана ”Човек на годината” в наградите на Българския хелзинкски комитет (БХК), които бяха раздадени днес за десети път. Кристиан Таков получи приза за цялостен принос.
 
Паоло Кортези приюти сирийско семейство, получило статут през март. Впоследствие обаче те бяха принудени да напуснат заради протест на част от местните жители. В крайна сметка след заплаха срещу Кортези той беше оттеглен от католическата църква и се върна в Италия. Преди това той беше в България от няколко години и работеше активно за почитане паметта на жертвите на комунизма. В началото на октомври Кортези се завърна в Белене и обяви, че се надява да остане поне няколко години.

Много съм впечатлен, аз не очаквам тази награда. Работя не за наградите, работя да си свършим работата. Не искам да взема наградите от българите. Надявам се, че това, което се е случило, да ни помогне да растем в тези човешки отношения. Както нашият папа Франциск казва – да не се страхуваме от различен човек. В Италия много хора се страхуват от българи, украинци и други. Но човек е човек, няма първи, втори, трети етаж. Да даваме ръка на човек в нужда. Третото - специално за бежанци нашият папа казва – трябва да помагаме човек да се интегрира, да намери работа, да научи езика. За мен идва в помощ вярата и моето образование. Но тези неща всички ги имаме вътре заедно със страха. Трябва да ги извадим със състраданието. Да споделяме това, което имаме. Заповядайте в Белене, там са добри хора. Просто понякога стига един кибрит да се запали огън, няма нужда от автоцистерна", заяви при получаването на наградата отец Паоло Кортези.

Кристиан Таков получи наградата за цялостен принос. Той почина през юли 2017 година. "Той беше едновременно много различни неща. Той беше просветител. Учеше студенти, че правото и справедливост рядко вървят ръка за ръка. Беше юрист от световната величина. Той водеше битка за право, справедливост, правосъдие. Учеше ни да различаваме хората от постъпките им", заяви Петко Петков при връчването на наградата.

"Усещам, че той е с нас и ни подкрепя. Най-много бих искала баща ми е да тук и той да вземе наградата. И ви благодаря, че съхранявате неговата памет", заяви дъщерята на Кристиан Таков - Галя Такова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4258 |27.11.2017 Отец Никанор за Фрог: БПЦ ще помогне на Македония да си оправи отношенията със съседите . 0| 4545 |18.09.2017 Откраднаха учебници от приюта на отец Иван . 9| 14466 |23.08.2017 Отец Боян Саръев: Турция и ДПС играят театър, Родопите ще станат автономна област . 1| 4283 |15.04.2017 Белене посреща Великден без отец Паоло Кортези

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads