Реклама / Ads
2| 5315 |28.10.2013 НОВИНИ

Отхвърлиха актуализацията на бюджета на НЗОК

.
Предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса не бе прието от Надзорния съвет на институцията. И четиримата представители на държавата в надзора са гласували с "въздържал се".
 

Това съобщи д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на съвета. Кокалов напусна заседанието преди неговия край и не скри възмущението си от случилото се.

Ако няма актуализация на тазгодишния бюджет на здравната каса за декември, институцията ще може да плати на болниците едва 30 на сто от дължимото, което не е достатъчно дори за заплатите на медицинския персонал, камо ли за пациентите, поясни д-р Кокалов. Според него парадоксалното е, че именно представителите на държавата в Надзорния съвет са внесли предложение за актуализация и после сами са си го отхвърлили. Това е и мотивът на д-р Кокалов да напусне заседанието.

Иван Димитров, който представлява пациентите на Надзорния съвет на здравната каса потвърди информацията и допълни, че представителите на държавата не са подкрепили евентуална актуализация с мотива, че няма откъде да се вземат тези пари.

Заместник финансовият министър Людмила Петкова, която е и председател на Надзорния съвет на НЗОК, уточни, че няма как представителите на държавата да гласуват за актуализация на бюджета, докато не се уточни откъде ще бъдат средствата, с които той ще бъде актуализиран или около 100 млн. лв.

Заседанието на Надзорния съвет на НЗОК ще продължи днес след 18.00 часа, а дотогава финансовият зам.-министър ще провежда срещи на високо ниво, по време на които ще се търсят източници на финансиране. На предишното си заседание съветът реши, 30 млн. лв., които са събрани в повече от здравни вноски до края на годината, да бъдат прехвърлени за плащане на болниците. За да плати касата всичко дължимо на лечебните заведения обаче, са нужни между 130 млн. и 150 млн. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6199 |22.10.2013 Орешарски смята бюджета в резиденция "Лозенец" . 19| 4878 |05.10.2013 БСП обсъжда бюджета за следващата година . 128| 5061 |23.08.2013 Орешарски: Ще се стараем да няма втора актуализацията на бюджета . 26| 5103 |18.08.2013 Муравей Радев: Актуализацията е отказ от реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads