Реклама / Ads

5| 3509 |20.07.2019

Заразата от африканска чума покоси свинекомплекс в русенско

.
Предстои принудителното умъртвяване и обезвреждането на домашни свине в радиус от 3 км
Ново огнище на Африканска чума по свинете констатираха в свинекомплекс, намиращ се в русенското село Николово. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 броя свине.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, информира БНТ.


Положителните за наличието на вируса на АЧС проби са получени в рамките на провеждан засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе (ОДБХ-Русе) е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

 

В 10 километрова надзорна зона се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – тип „лично стопанство“.

 

БАБХ незабавно предприе мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и за условията и реда за прилагането им и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 километра предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

 

 

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 километрова зона. ОДБХ-Русе ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места, както и ще се вземат проби за вирусологично изследване с цел гарантиране откриването на заболяването Африканска чума по свинете.

 

Ще се проверява и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Нови две огнища на африканска чума пламнаха в страната 1| 3458 |17.07.2019 . Африканската чума покоси свиня в бургаско 1| 3345 |13.07.2019 . БАБХ: Не може да спрем африканската чума, ако хората не съдействат 2| 3473 |12.07.2019 . Държавата дава близо 4 млн. лева за борба с африканската чума 1| 3346 |10.07.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ