Реклама / Ads
3| 3007 |09.02.2022 НОВИНИ

ЕК открива наказателни процедури срещу България заради контрола над оръжията и ЕЗР

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия съобщи, че е решила днес да изпрати мотивирано становище на България, Гърция, Ирландия и Люксембург, като поиска от тях да съобщят как правилата на ЕС за предупредителните и сигналните оръжия са въведени в техните национални законодателства.
 

Тези правила целят да се предотврати възможността за видоизменяне на предупредителни и сигнални оръжия, предназначени да изстрелват само халосни боеприпаси или дразнещи вещества, в смъртоносни огнестрелни оръжия, пише в съобщението. Държавите от ЕС постигнаха съгласие за техническите изисквания за предупредителните и сигналните оръжия, включително процедурата за проверка на съответствието и необходимостта от обмен на данни. Страните трябваше да въведат в националното законодателство правилата до 17 януари 2020 г., а през май същата година ЕК изпрати официално уведомително писмо на всяка от посочените страни.

 

Държавите разполагат с два месеца, за да съобщят на комисията какви мерки са предприели. В противен случай ЕК може да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

 

С друго решение от днес ЕК изпраща мотивирано становище на България, Люксембург и Швеция с искане да съобщят как са въвели правилата на ЕС за маркировката на огнестрелните оръжия и техните основни части. С тези правила огнестрелните оръжия на пазара трябва да имат ясно, постоянно и неповторимо обозначение, което улеснява проследяването на огнестрелните оръжия в ЕС и помага да се предотврати разпространението им на черния пазар.

 

ЕК е взела и решението да изпрати уведомително писмо на България и Словения, тъй като са въвели неправилно европейско решение за европейската заповед за арест (ЕЗР).

 

ЕЗР е опростена трансгранична съдебна процедура за задържане и предаване с цел наказателно преследване на издирван гражданин или за изпълнение на наказание с лишаване от свобода или на мярка, изискваща задържане, въз основа на принципа на взаимното признаване, пояснява комисията.

 

От 1 януари 2004 г. ЕЗР замени дългите процедури за екстрадиция, които съществуваха между държавите в ЕС.


ЕК уточнява, че очаква отговор от София и Любляна до два месеца, предава БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3232 |05.02.2022 Проф. Габровски: Понякога трябва да спазваме процедури, които не са човечни . 2| 3170 |04.02.2022 21 нови случаи на COVID-19 в деня на откриването на Олимпиадата . 7| 3151 |27.01.2022 Божанов: Отвореното управление е начин на мислене, а не просто наличие на закони и процедури . 4| 4324 |07.01.2022 Правосъдният министър: 14 наказателни процедури открити от ЕК срещу България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads