Реклама / Ads
1| 5274 |22.05.2017 НОВИНИ

Отличните дипломи - в Плевен, слабаците - в Разград

.
Гимназия Източник: БГНЕС
Профилираните езикови и математически гимназии в област Плевен дават най-добро образование в България. Средният успех на дванадесетокласниците там е ”отличен 5.55”. Резултатът е с половин единица по-висок от максималния среден успех на завършилите средно образование ученици в среднообщообразователните училища (СОУ) - ”много добър 5.01”, постигнат в област Търговище.
 
На другия полюс пък е Разград, където са регистрирани едни от най-ниските оценки от дипломи за средно образование и в профилираните (5.07), и в професионалните гимназии (4.06), и в СОУ-тата (4.37). Професионалните школа традиционно са доста по-назад по оценки на възпитаниците си, където най-високият среден успех принадлежи на Монтана - 4.66. Това показва регистърът на дипломите за средно образование на просветното министерство за 2016 г.

Резултатите затвърждават тенденциите профилираното обучение у нас да държи челните позиции и да носи много добър, а в най-добрите гимназии - и отличен успех на възпитаниците си, докато средните общообразователни училища едва могат да се похвалят с достигане на бариерата от "много добър" 5. За трета поредна година профилираните гимназии в Плевен са абсолютни лидери по успех от дипломите за средно образование на своите ученици. През 2014 г. средната оценка на завършилите средно образование в областта е била 5.65, през 2015 г. тя спада до 5.47, а през 2016 г. се покачва леко до "отличен 5.55". Пазарджишките и софийските ученици, учещи в профилирани гимназии, са показали втори по успех резултати - 5.42. На трето място следват кърджалийските зрелостници от езиковите и математическите гимназии със среден успех 5.38, които м.г. са делили първото място с плевенчани. С доста добри резултати могат да се похвалят и профилираните училища от Търговище (5.37), Пловдив (5.33) и Видин (5.33), които са съответно на 4-та и 5-а позиция.

От топ 5 на класацията през тази година са изпаднали Велико Търново и Видин, които са били съответно на 3-то и 4-то място. Най-зле пък се представят учениците от езиковите и математическите школа в областите Смолян, Разград, Перник, Сливен и Шумен с оценки между 5.06 до 5.09. Картинката е била сходна и миналата година с изключение на учениците от Кюстендил и София-област, които са се отлепили от дъното на класацията по среден успех на зрелостниците. И най-ниските резултати на профилираните гимназии обаче са по-високи от най-високите средни оценки в СОУ-тата. От този вид училища най-добре се представят средните училища в Търговище, постигнали оценка 5.01. Втори по успех - с оценка 4.99 - са младежите от средните училища в Русе, които миналата година деляха челната позиция с връстниците си от Търговище (двете области бяха с еднакъв резултат - 4.91). На второ и трето място по успех на зрелостниците, както и миналата година, са съответно плевенските (4.92) и смолянските СОУ-та (4.87), а петата позиция е за областите София и Хасково (4.82). Изненадата тук поднасят хасковските ученици от среднообщообразователните училища, които постигат най-голямо подобрение на успеха си от 2015 г. - от 4.53 на 4.82 (плюс 29 стотни).

Столичните ученици пък слизат от второто място, постигнато през м.г. Любопитно е и че Благоевград и Кърджали, които през 2015 г. бяха на пето място по успех, тази година изобщо не присъстват в топ 5 на областите, постигнали най-висок успех от дипломите за средно образование. В края на класацията по успех продължават да стоят младежите от СОУ-тата от Разград - 4.37. Следващите на дъното са учениците от Варна (4.44) и Бургас (4.47), които и миналата година бяха с най-ниските резултати. Резултатите на тези три области са съпоставими с тези на професионалните гимназии, чиито ученици имат най-слаби постижения (диапазонът в оценките при тях е от 4.06 до 4.66).

На практика излиза, че СОУ-тата в Разград предлагат същото качество на образование, каквото дават професионалните гимназии например във Варна. Резултатите на варненските СОУ-та пък са съпоставими с тези например на пернишките, търновските, русенските или софийските професионални гимназии. Което показва, че дори един ученик да учи в по-голям град, гаранция за качеството на полученото му обучение няма, освен ако той не е възпитаник на профилирана гимназия.

П
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4793 |01.04.2017 Хиляди дипломи на СУ „Св. Климент Охридски“ се оказаха невалидни . 5| 9117 |31.10.2016 Вижте дипломите на ген. Радев и Марешки . 0| 8522 |02.06.2016 18 проститутки задържаха в Плевен, ченгетата ги профилактират . 0| 4101 |16.04.2016 Злоупотреби с дипломи на лекари са разкрити в няколко болници в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads