Реклама / Ads
0| 3047 |06.07.2024 НОВИНИ

Отново опашки на "Дунав мост". А след дни започва ремонт

.
Отново опашки и дълго чакане на „Дунав мост” край Русе. В разгара на сезона на отпуските хиляди румънски туристи пътуват към българските и гръцки курорти. Влизането в България е именно през моста при Русе.
 

Четири дни преди да започне ремонтът на съоръжението трафикът е засилен.

Властите предприеха мярка, включваща отваряне на 4 ленти за движение и прилагане на облекчен контрол – гранични служители минават през пътуващите на опашката, преди те да са достигнали до гишетата, за да проверят документите им.

 

Ремонтът ще тръгне от естакадата на моста, първите 400 метра, а през това време всички автомобили, включително и тежкотоварния трафик ще преминават през тази отсечка само в свободната лента. В останалата част от моста, около 2 км, ще се пътува нормално. Ще бъде поставена и адаптивна светофарна уредба.

 

На 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Строителните работи ще се извършват ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието според спецификата на изпълняваните дейности.

 

"Дунав мост няма да бъде затварян по време на предстоящия основен ремонт", заяви преди дни областният управител на Русе Драгомир Драганов, опровергавайки информация от румънски медии, предаде NOVA.

 

„Това е невярна информация, няма да бъде затварян мостът. Нещата ще се случват по същия начин както при ремонта на асфалтовата настилка между 10 и 14 юни, т.е. ще се затварят единствено и само определени участъци в едната лента на съоръжението, като леките коли и камиони ще преминават двупосочно в другата лента. Движението ще се регулира от светофарни уредби“, заяви Драганов.

 

По думите му по време на ремонтните дейности между 10 и 14 юни не е имало проблеми с пропускателната способност на моста -  през него са преминавали същия брой леки и товарни автомобили, както преди реконструкцията.

Той алармира, че е наложително ремонтът на Дунав мост да започне веднага, защото съоръжението е крайно амортизирано в българския участък. Според него, ако обновяването започне евентуално през септември тази година ще доведе до удължаване на ремонтните дейности до 2026 г., включително и през летния сезон тогава.

 

„По-добре е да започнем навреме ремонта, защото през 2026 г. очакваме още по-голям трафик през мостовото съоръжение“, добави областният управител. Според него няма да има толкова големи задръствания, каквито е имало по време на ремонта от румънска страна преди около 10 години.

 

Ремонтът на българския участък на Дунав мост при Русе ще започне от естакадната част на съоръжението, която е в самото начало на конструкцията. Първият участък, по който ще се работи ще е с дължина от около 400 метра и той ще обхваща лентата за влизане в България. Дейностите в този участък ще продължат приблизително пет месеца, като на първо време най-вероятно ще бъдат затворени едва около 200 метра от едната лента. Движението ще се регулира със светофарни уредби, които при необходимост ще бъдат ръчно нагласяни.

 

За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Трасето на българска територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“. Стойността на договора е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС, информират от АПИ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2489 |06.07.2024 Родителите на ученици вече подават документи за помощ от 300 лв. Ето за кои класове . 0| 3207 |06.07.2024 Пожар горя до магистрала "Тракия" /обновена/ . 0| 6286 |06.07.2024 Ваучерите за храна вече са електронни. Как ще пазаруваме? . 2| 3468 |06.07.2024 Инфлацията в Европа намалява, у нас е 2,7 процента през май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads