Реклама / Ads
1| 4221 |17.06.2016 НОВИНИ

Отново протести срещу застрояването на Карадере

.
Пореден протест на природозащитници се състоя пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в София. Подробните устройствени планове допускат застрояване околко плажа на Карадере - това призна заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, докато под прозорците на ведомството течеше поредният протест.
 

Според природозащитниците от организацията "За да остане природа в България" плажът Карадере може да бъде застроен, ако министерството одобри заданието за нов Общ устройствен план на Община Бяла. Така плажът ще се раздели на части - на север от река Карадере, в местността Карадере - плаж без име, а на юг от Карадере - плаж с име "Бяла-Карадере", който може да бъде отдаден под наем, да има заведения и всякаква дейност.

 

Екозащитниците настояват плажът "Бяла-Каредере" да бъде защитен по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие като плаж за природосъобразен туризъм за цялата си територия - така, както е отбелязан в специализираната карта на морския плаж от 2012 г.

 

Навсякъде подробните устройствени планове са на един подпис от започване на строителство, подчерта Тома Белев.

В новия Общ устройствен план на Бяла може да бъде заложено отново желанието за застрояване, подчерта  Люба Батенбергска, като заяви, че със създаването на екоплажовете се защитава само пясъка, но не и природата зад тях.

 

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обещаха в рамките на два месеца министерството да възложи изработването на Общ устройствен план заедно с екологична оценка на Община Бяла, с което ще се гарантира общественият интерес и ще се предотвратят всички пороци в хаотичното застрояване.

 

Единствената гаранция за защита на обществения интерес е възлагането на Общ устройствен план, неразделна част от който е и екологичната оценка, подчерта заместник-министър Нанков.

 

На практика обаче, Министерството може само да препоръча на кмета да забрани строителството, но не може да го задължи. В момента за Община Бяла действа устройственият план от 1997 г. с промени от 2004 година, поясни Лидия Станкова - директор на дирекция "Устройство на територията": Само с приемането на Общия устройствен план, каквото задание има от 2014 г., той може да бъде подложен на съгласувателни процедури и обществено обсъждане. Срокът за това е два месеца и половина. Последното съгласувателно становище, каквото е необходимо по Закона за устройство на територията, е изпратено в Министерството на регионалното развитие през май месец. Заместник-министър Ненков изрази недоумение защо природозащитниците протестират след като именно министерството е създател на концепцията за т. нар. "екоплажове".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5036 |15.06.2016 Руски и английски фенове се бият отново, но в Лил . 0| 4172 |15.06.2016 Отново безредици в Париж, десетки са арестувани . 8| 4066 |14.06.2016 Д. Ганев: Антиправителствените протести от 2013-а уплашиха елита . 0| 4401 |01.06.2016 Арести навръх 3-тата годишнина от протестите в парка Гези

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads