Събота, 25 Ноември 2017, 13:15
Frognews
1| 3059 |17.06.2016

Отново протести срещу застрояването на Карадере

.
Пореден протест на природозащитници се състоя пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в София. Подробните устройствени планове допускат застрояване околко плажа на Карадере - това призна заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, докато под прозорците на ведомството течеше поредният протест.

Според природозащитниците от организацията "За да остане природа в България" плажът Карадере може да бъде застроен, ако министерството одобри заданието за нов Общ устройствен план на Община Бяла. Така плажът ще се раздели на части - на север от река Карадере, в местността Карадере - плаж без име, а на юг от Карадере - плаж с име "Бяла-Карадере", който може да бъде отдаден под наем, да има заведения и всякаква дейност.

 

Екозащитниците настояват плажът "Бяла-Каредере" да бъде защитен по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие като плаж за природосъобразен туризъм за цялата си територия - така, както е отбелязан в специализираната карта на морския плаж от 2012 г.

 

Навсякъде подробните устройствени планове са на един подпис от започване на строителство, подчерта Тома Белев.

В новия Общ устройствен план на Бяла може да бъде заложено отново желанието за застрояване, подчерта  Люба Батенбергска, като заяви, че със създаването на екоплажовете се защитава само пясъка, но не и природата зад тях.

 

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обещаха в рамките на два месеца министерството да възложи изработването на Общ устройствен план заедно с екологична оценка на Община Бяла, с което ще се гарантира общественият интерес и ще се предотвратят всички пороци в хаотичното застрояване.

 

Единствената гаранция за защита на обществения интерес е възлагането на Общ устройствен план, неразделна част от който е и екологичната оценка, подчерта заместник-министър Нанков.

 

На практика обаче, Министерството може само да препоръча на кмета да забрани строителството, но не може да го задължи. В момента за Община Бяла действа устройственият план от 1997 г. с промени от 2004 година, поясни Лидия Станкова - директор на дирекция "Устройство на територията": Само с приемането на Общия устройствен план, каквото задание има от 2014 г., той може да бъде подложен на съгласувателни процедури и обществено обсъждане. Срокът за това е два месеца и половина. Последното съгласувателно становище, каквото е необходимо по Закона за устройство на територията, е изпратено в Министерството на регионалното развитие през май месец. Заместник-министър Ненков изрази недоумение защо природозащитниците протестират след като именно министерството е създател на концепцията за т. нар. "екоплажове".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Експертът Славчо Велков: Терористи може да са тествали службите в Лондон 0| 449 |25.11.2017 . "Спаси София" за най-наболелите проблеми на София 0| 709 |25.11.2017 . Българският език - официален език на председателството 0| 691 |25.11.2017 . ”Репортери без граници” бият тревога за смъртна заплаха към български издател 1| 1250 |25.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах