Реклама / Ads
45| 8016 |27.10.2013 НОВИНИ

Овчаров: Връщане към социализма ще фалира държавата

.
Румен Овчаров
Правителството да стои, само за да не се върне Борисов, препоръча той, но предупреди, че социализмът няма да се върне. Борисов създал и двете групировки и ги направил толкова силни, съобщи Овчаров. Това фактологично не е вярно, опонира водещата Л. Кулезич. Не отивам в Лукойл като представител на БСП, увери той.
 

Вчера исках да кажа, че като човек вън от конюнктурата на политиката, имам право отстрани на по-независима оценка, следователно и по-обективна, заяви по НТВ Румен Овчаров от БСП. Отстрани или отвисоко, попита водещата Л. Кулезич. И двете, отговори той, но отрече да е високомерен или надменен като човек.

И партията, и държавата имат нужда от обективен ход, защото прекалено злобно сме се вчепкали в битка, окачестви той. Някога Жан Виденов плати много тежка цена, защото не позволи България да стане филиал на Мултигруп, напомни той и каза, че сега имало подозрения, че и президентът, и правителството са функция на икономически интереси. Правителството сега поне прави усилия да се освободи от такива подозрения, коригирайки бързо грешките, докато президентът се отдаде на опозиционността на другата икономическа групировка, заяви Овчаров. На някои от пленумите веднага след изборите това, което лансирахме като правителство на националното спасение на практика се превърна в тройна коалиция, добави той.

Запазването на това правителство има само задачата да направи връщането на Борисов във властта невъзможно, заяви Овчаров. Борисов създал и двете групировки и ги направил толкова силни. Това фактологично не е вярно, опонира Кулезич. Дянков и Трайков не паднаха от небето, върна Овчаров. Моделът Борисов подкрепял и предоставял целия ресурс на държавата в подкрепа на определени групировки. Затова сега се сблъскваме с тези чудовища, заключи Овчаров.

Не отивам в Лукойл като представител на БСП, увери Овчаров. Може да съм оръжие, но съм много старо, добави той. Никой не се интересуваше кой е представителят на държавата в Лукойл. Аз отивам там, защото това е важно за България дружество, в което някои неща чисто икономически не са изяснени. КЗК каза, че не е монопол, но ще наблюдавам дали няма да има злоупотреба с монополно положение, обясни той.

Енергетиката е останала единственият работещ отрасъл, произвеждащ най-евтината енергия, защото е управлявана отговорно, въпреки мераклиите, които са искали да бъркат в кацата с мед. Но когато не им се е получавало това, те са излизали и са почвали да плюят, обясни по своему ситуацията Овчаров и напомни, че когато той бил министър НЕК била в цветущо положение. АЕЦ "Белене" днес трябваше да работи и да произвежда енергия 10 пъти по-евтина отколкото тази на фотоволтаиците, добави той.

Б. Манчев създаде единствената инженерингова структура, която днес има капацитет, заяви още Овчаров. 

Златната акцияв Лукойл по устава на Лукойл не може да бъде продадена, обясни Овчаров. Това е компания с още една рафинерия, съвсем наблизо. Едва ли компанията-майка е заинтересована да поддържа две рафинерии на 300 км една до други и сигурно в русия мислят по този въпрос - дали да поддържат по една рафинерия в България и в Румъния, предупреди още Овчаров.

Пълзящ популизъм обхваща нашата парламентарна група, прецени Овчаров. Имам усещането, че някой от сегашното правителство трябва да каже, че връщането на БСП на власт не означава връщане на социализма, предупреди той. Този популизъм би довел до фалит на държавата, съгласи се той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5216 |24.10.2013 Е. Бончева: Връщането на параграф 12 значи страх . 32| 31103 |20.10.2013 Теди Москов:Капитализмът ни е отвратителен като социализма . 27| 5807 |06.10.2013 Кашъмов: Връщането на параграф 12 е стъпка назад . 38| 6495 |27.09.2013 Овчаров: Кога Д. Добрев ще поеме отговорност за фалита на НЕК?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads