Реклама / Ads
0| 4706 |05.03.2007 НОВИНИ

Пак криза с боклука?

.
Никой не изяснява кога София ще има завод за преработка на отпадъците, площадката в Кремиковци е пълна почти до ръба, Карлово отпадна като вариант.
 

Извозването на софийския боклук към площадката в Горни Богров няма да започне от днес, обеща столичният кмет Бойко Борисов след среща с Инициативен комитет на жители на Горни Богров. Кметът пое ангажимент 24 часа преди да потеглят балите с боклук към селото да информира жителите му. Ситуацията е повече от патова, защото площадката в Кремиковци е пълна почти до ръба, а Карлово отпаднало като вариант за софийския боклук,защото достъпът до депото бил опасен за камионите, а жп транспортът също е блокиран. Прогнозата е, че от утре София няма да има място за нито една бала боклук.

Най-подходящото място за временно депо за столичните отпадъци, според софийския кмет, е котлованът в Кремиковци. За него наскоро бе обявен конкурс за отдаване на концесия. "Там да бъдат подредени балите и паралелно с това да се изготвя заводът. По този начин няма да има протести и всички ще са доволни", категоричен е кметът Борисов. От Министерството на икономиката обаче отбелязват, че експлоатирането на котлована в Кремиковци е финансово неизгодно. От Министерството на околната среда и водите пък твърдят, че в района има и много повърхностни и подземни води, което прави невъзможно използването му за съхранение на боклук.
Въпреки това обаче идеята за концесия още не е отхвърлена и дори се подготвя необходимата документация за започване на концесионната процедура.

В момента никой не изяснява кога в София ще има завод за преработка на отпадъците, заяви по БНТ Пламен Илиев, общински съветник от Демократи за София. Ако за завода бъде създадено смесено дружество, участието на общината ще е само с терен, изясни Илиев и уточни, че в средата на февруари Бойко Борисов е разговарял с представители на шведска фирма. Това е единствения начин за решението на въпроса, ако не привлечем партньор в тази област, няма да може да бъде изграден заводът. Ако общината не участва с публични средства и собственост в завода за преработка на отпадъци, фирмата, която го изгради ще бъде монополист, смята Атанас Кундурджиев, общински съветник от ДСБ. Общината е длъжна да направи конкурс за строежа на завода, каза той и уточни, че ако една институция не може да реши даден въпрос, тогава трябва да се направи конкурс. ДСБ няма да подкрепи предложението, направено в общината, изграждането на завода да се извърши от шведската фирма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 870 |28.03.2024 Спипаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево" . 2| 935 |28.03.2024 Съдът върна "Евролаб" в лабораторията на "Капитан Андреево". Вътев заяви, че обжалват решението . 0| 1149 |28.03.2024 Tежко въоръжени и маскирани униформени с кучета проверяват центровете за мигранти в София. Има задържан . 2| 1337 |28.03.2024 АФП: В центъра на последната криза в България е бившият премиер Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads