Реклама / Ads
2| 2817 |23.12.2022 НОВИНИ

Пак препирни в парламента заради Изборния кодекс

.
Нажежени стават страстите в Народното събрание заради президентското вето върху Изборния кодекс. От ПП са категорични, че става въпрос за “грубо погазване на основните демократични принципи” и сега има шанс за поправителен. От ГЕРБ пък държат, че човешките грешки са поправими при броенето, но не такъв е случаят с машините.
 

Промените в законодателството, с които се върна хартиената бюлетина, бяха приети с мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС. Остри бяха реакциите срещу решението, а призивът към държавния глава Румен Радев да наложи вето върху промените в ИК се превърна в условие на “Продължаваме Промяната” изобщо да направят опит за съставяне на кабинет с втория мандат. Президентското вето дойде точно в деня, в който кабинетът на ГЕРБ не събра нужната подкрепа в пленарна зала и стана ясно, че мандатът ще бъде върнат незипълнен. 

 

Дали обаче президентското вето ще бъде преодоляно от депутатите? По всяка вероятност - да. От левицата вече заявиха, че ще гласуват в подкрепа на промените в ИК, както са направили и предишния път. Същата заявка дадоха и от ГЕРБ, които настояват хартиената бюлетина да бъде върната, защото “такава била волята на избирателите”. 

 

“Няма как държавният глава да не реагира на грубото погазване на основните принципи на демокрацията и основните изборни правила. Мотивите на президента показват, че приоритетът е била хартиената бюлетина и никой не е мислил за машинното гласуване. Предложенията на ГЕРБ в Изборния кодекс и приетите от мнозинството изменения променят изборния процес и премахват постепенно правила за гласуване с машини, които вече са преминали през контрола на Конституционния съд”, посочи Милен Матеев от ПП. 

По думите му цената на случилото се е доверието на обществото. Това според Матеев е и целта на така наречената “хартиена коалиция” - да разклати доверието в изборния процес. 

 

“Изправени сме на поправителен изпит и само от нас зависи дали ще го издържим, за да върнем доверието към върховната законодателна инициатива у нас - Народното събрание”, допълни Матеев. 

 

Явор Божанков, който стана независим депутат, след като бе изключен от групата на БСП заради острата си позиция в подкрепа на Украйна, попита къде са бившите му колеги от левицата, чиито места в момента са празни, след народните представители приеха дневния си ред и започнаха именно с ветото върху Изборния кодекс.

 

“Волята на парламента е преброяването на всички бюлетини да се извършват от хора, а и при преброяването ако хората допуснат грешка, то и машината може да допусне такава. Грешката от хората е поправима, докато грешка от софтуера на машините за гласуване не е поправима”, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

 

Божидар Божанов от “Демократична България” заяви, че грешката в софтуера на машините е установима и може да се поправи. 

 

“Воля ли е на Народното събрание да няма машинно гласуване”, попита той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3514 |23.12.2022 ”Роскосмос” изпраща празен кораб до МКС заради теч . 6| 3293 |22.12.2022 Протест на граждани заради съдбата на Пловдивския панаир . 4| 2923 |22.12.2022 Караници в парламента за бюджет, заплати и пенсии . 3| 3064 |22.12.2022 Келепир за народа от парламента! Компенсации от един лев за цените на горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads