Реклама / Ads
7| 3091 |07.03.2023 НОВИНИ

Пак рокади: Осми съдия поема делото срещу прокурорския син от Перник

.
Поредна рокада в съдийския състав по делото срещу прокурорския син от Перник. Това е осмата поредна смяна на съдията, който трябва да се занимава с обвинения в 8 престъпления прокурорски син Васил Михайлов.
 

Причината за новата рокада е, че съдията, който последно бе назначен по делото, заминава на стаж в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

 

Михайлов се изправя на съд по обвинения за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство, припомнят от Lex. 

 

Делото беше разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева миналата година. Тя обаче го прекрати и прати за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията. Всички магистрати от РС-Перник обаче се отведоха, като изтъкнаха, че познават бащата на обвиняемия – прокурора от окръжната прокуратура Бисер Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им.

 

Така делото стигна до Върховния касационен съд. Според него Софийският районен съд и съдия Дончева правилно са го изпратили в Перник, но след като той не може да сформира съдебен състав, редно е делото да се върне обратно в СРС. 

 

Когато производството се озова отново в районния съд в София, обаче последваха пет отвода на съдии с различни мотиви.

 

В крайна сметка случаят отиде в ръцете на съдия Радослава Качерилска, която насрочи разпоредителното заседание на 28 февруари.


Тогава тя прие, че няма съществени нарушения, които да водят до ограничаване на правата на Васил Михайлов, произнесе се по искания за събиране на доказателства, промяна на мярката за неотклонение, за конституирането на страни в процеса и т.н. Насрочи делото за 7 април и обяви, че ще бъде определен резервен съдия. Според чл. 248, ла. 1, т. 5 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в разпоредителното заседание се обсъждат и въпроси за привличането на резервен съдия или съдебен заседател.


На заседанието на Висшия съдебен съвет на 2 март стана ясно и защо се налага определянето на резервен магистрат - 10-месечният стаж на Качерилска в ЕСПЧ. Стажът започва от 1 април. През това време тя ще е в неплатен отпуск.

 

Така се оказва, че на заседанието на 7 април ще трябва да влезе осми съдия, като предстои той да бъде избран чрез жребий. 

 

Сред магистратите обаче има спор по въпроса кога трябва да бъде определен резервният съдия и трябвало ли е той да участва в разпоредителното заседание, или може да поеме делото от следващия етап, т.е. от 7 април.


Както вече стана ясно, в чл. 248, ал. 1, т. 5 от НПК се казва, че в разпоредителното заседание се привлича резервен съдия.


Същевременно обаче в свое становище Наказателната колегия на ВКС застъпва мнението, че разпоредителното заседание е част от съдебното заседание и за него е приложима разпоредбата на чл. 258 от НПК, изискваща неизменност на състава. Т.е. според схващането на ВКС един и същ състав на съда трябва да гледа делото от започването му, т.е. от разпоредителното, до завършването на съдебното заседание. В чл. 260, ал. 2 от НПК пък се казва, че резервният съдия присъства при разглеждането на делото от началото на съдебното заседание с права на член от състава, освен правото да взема участие в съвещанията и в решаването на въпросите по делото.


Какво ще е тълкуването на разпоредбите на новия съдия по делото, тепърва ще се разбере. А ако ВКС установи противоречива практика в съдилищата, може да реши да излезе и с тълкувателно решение по въпроса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3447 |02.03.2023 Съдия д-р Васил Петров: Гинĸo билoбa зa Bъpxoвния cъд . 5| 3819 |25.02.2023 Нови рокади: Знаково лице от БСП отива в партията на Стефан Янев . 0| 3398 |28.01.2023 Съмнения в лобизъм при номинациите за Оскар. Академията преосмисля . 0| 3084 |24.01.2023 Съдията по мерките на задържаните от ”Нексо” си направи отвод

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads