Реклама / Ads
1| 3855 |16.01.2020 НОВИНИ

Пак се събуждаме с мръсен въздух в София и Перник

.
И тази сутрин мръсен въздух в София. Данните на Столичната община показват превишаване на нормите в кварталите Павлово и Хиподрума, макар отчетените стойности да са по-ниски в сравнение с вчерашните. Данните се потвърждават и от Европейската агенция за чистота на въздуха.
 

Гражданската платформа airbg.info предупреждава за замърсяване 6 пъти над нормата в района на Малинова долина, Горна баня и Бояна. От общината съветват гражданите да използват градския транспорт вместо личните си автомобили и при възможност да преминат на отопление с по-екологично гориво.

 

Отново повишени нива на серния диоксид бяха измерени  във въздуха на Перник. Около полунощ превишението е било двойно или 700 микрограма на кубичен метър, предаде БТВ.  Вчера сутринта беше още по-притеснителни показатели. Повишение на серния диоксид три поредни часа затвори прозорците на детските градини. Учебни часове се провеждат, но само в класните стаи.

 

Причините за проблема се оказаха мъглата, потреблението на твърдо гориво и работата на ТЕЦ "Република" към "Топлофикация" Перник. Чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания. Едва от тази сутрин отчитат нормални граници на замърсяването.

 

 Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви по БНТ: "Промените в закона за движение по пътищата, които се обсъждат в парламента, ще дадат реална възможност на Столичната община да въвежда нискоемисионни зони в дните с мръсен въздух. Министерството на транспорта трябва да въведе стикери за реалното замърсяване на автомобилите и тогава при повишени нива на ФПЧ ще можем да спираме тези коли, които замърсяват най-много едновременно с въвеждане на безплатен градски транспорт". Тя подчерта, че районните кметове ще решават сами кои улици, тротоари, паркинги в кварталите им да се ремонтират. За кварталните ремонти Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове, уточни Фандъкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4276 |15.01.2020 Мръсен въздух задушава София, орлите ”ще литнат” . 3| 3697 |10.01.2020 Най-мръсен е въздухът днес в Русе и Горна Оряховица . 2| 4119 |09.01.2020 Мръсен въздух утре в София . 1| 4463 |07.01.2020 Букурещ пусна ”кислородни винетки” заради мръсния въздух

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads