Реклама / Ads
0| 3080 |30.04.2022 НОВИНИ

В Панагюрище и Клисура започват тържествата по повод 146-годишнината от Априлското въстание

.
В Панагюрище и Клисура започват тържествата по повод 146-годишнината от Априлското въстание. В Клисура ще има тържествена заря, с която ще се отдаде почит на славните герои.
 

А църквата в Клисура е с нов облик, благодарение на доброволци. Именно от там се възвестява началото на Априлското въстание в Клисура, разказва Николай Николов, който вече 10 години стопанисва параклиса в двора на църквата "Св. Николай" в Клисура. Николов събира пари за ремонта на църквата тт 5 години.

 

“Камбаната, която стои на самата камбанария  е точно копие. Имаше проблем от няколко години с кръста, който стои най-отгоре на кубето. Постамента му беше изгнил, а падането на кръста щеше да отвори голям пробив отдолу върху самия купол. Заздрави се облицовката на кубето. Подмени се постамента на кръста. Отново върнахме към нов живот камбанарията”, разказва още Николай пред НТВ.

 

15 нови икони допълват ремонта на църквата. “Това е апостолският ред, от двете страни шест по шест на 12-те апостоли. В средата имаме Света Богородица, Йоан Кръстител и Исус Христос. Това е т.нар. „малък зисис“, обяснява Николов.

 

Църквата Св. Николай е била изградена в началото на 19 век. Била е опожарена до основи и сега само нейните руини напомнят за съществуването ѝ. За всяко възстановено парче история, доброволците разчитат на дарения, разказва 83-годишният бивш полковник Борис Петров.

 

“Тук беше много изоставено, може би беше забравено от преди 50-години. От тази страна зидът, оградата беше бутната. Тук тази също. Покривът на самия параклис “Свети Архангел  Михаил“ беше в окаяно състояние. Правихме му основен ремонт”, спомня си Петров и допълва. 

 

Храмът е с изключителна значимост за клисурци, не само защото от него е било предизвестено Априлското въстание, но и защото Васил Левски го е посещавал. Желанието на доброволците е в бъдеще да бъде изографисана още една икона, която да бъде поставена в подземието на храма, където се съхраняват костите на част от избитите клисурци при потушаване на Априлското въстание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3038 |29.04.2022 Арестуваха сина на кмета на Панагюрище . 0| 3040 |26.04.2022 Автобус пламна в движение, изгоря край Клисура . 0| 2971 |18.04.2022 Започват първите дела в София срещу ощетяващото преизчисляване на пенсиите . 0| 3063 |31.03.2022 Американски представител: Руските сили започват да се изтеглят от АЕЦ „Чернобил“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads