Реклама / Ads
1| 2703 |20.10.2022 НОВИНИ

Панчугов за парламента: Колкото по-публични са разговорите, толкова повече ще затъваме в окопите

.
Христо Панчугов
Изходът от такъв тип кризи и намирането на компромис може да бъде постигнато единствено и само тайно. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов, преподавател в Нов български университет. Според него няма нищо добре обмислено от страна на партиите в създалата се ситуация, в която вече втори ден не можем да изберем председател на 48 Народно събрание.
 

„Партиите имат нужда от форума на парламентарната институция, за да могат да осъществяват поне елементарна комуникация със своите избиратели, да могат да представят на българското общество идеите си за политическо развитие, но същевременно са неспособни на елементарен акт на консенсус, за да може това Народно събрание да започне работа. Тези партии вече са отвъд всякакъв разум“, категоричен е Панчугов.


Според него виждаме партиите, които продължиха линията на радикализация, линията на разрушенията и линията на разговор с техните си партийни ядра.


„Това вреди на всички политически формации в момента, с изключение може би на „Възраждане“. Само те печелят нещо от това антисистемно поведение. Те са най-малките участници в тази схема за добро или лошо“, подчерта политологът.


Той посочи, че изходът от такъв тип кризи и намирането на компромис в теорията на преговорите твърди, че може да бъде постигнато единствено и само тайно.


„Колкото по-публични са разговорите, толкова повече ще виждаме затъване в окопите, а не излизане от тях. В този смисъл това, което ще се случи за пореден път е публична заявка на позиции, които вече знаем“, заяви Панчугов.


Той все пак не изключва да видим и появата на нов тип лидерство, което да наложи някакъв консенсус в тази безумна ситуация, създадена без никаква цел.


Политологът заяви, че не само страхът от поемане на отговорност е причина за сегашните действия на партиите. „Не страхът, а убедеността, че това противопоставяне им носи нещо. Това са политически формации, които са започнали да изчерпват своя смисъл. Те са се вкопчили в единственото, което познават – радикализацията и противопоставянето. Те не могат да излязат от това, защото ще остане нищо. Ситуацията налага разговор по същество и по съдържание на бъдещите политики, който очевидно е невъзможен. В този смисъл поведението на сблъсък и конфронтации е единственото, което партиите имат на разположение в момента – за добро или за лошо. По-скоро за лошо“, каза Панчугов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2875 |18.10.2022 Политологът Хр. Панчугов: Кабинет на малцинството не е обречен . 3| 3665 |17.10.2022 Мъск отсече: Да, ще плащам за Starlink в Украйна колкото трябва! . 0| 3160 |14.10.2022 Христо Панчугов: Разговорът за мнозинствата и коалициите е остарял . 1| 14624 |06.10.2022 Валентина Василева Филаделфевс: Борисов и ГЕРБ станаха точно толкова токсични, колкото и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads