Реклама / Ads
3| 3321 |08.02.2022 НОВИНИ

Панев: Ако няма военни действия, проблеми с газа тази зима няма да има

.
Владислав Панев Източник: стопкадър, БНТ
Ако няма военни действия и прекъсвания на доставките на природен газ, тази зима няма да има проблем. Хранилището в Чирен е на доста по-ниски нива и това е сериозен проблем за България. Трябва да се предвиди от Чирен да бъде ползвано по-малко природен газ, така че хранилището да губи до края на зимата запасите си с по-бавни темпове, така че да бъде много по-готово за евентуална криза с доставките.
 

Това каза пред БНТ Владислав Панев – член на комисията по енергетика и депутат от ПГ на „Демократична България“.

 

„Доколкото имаме информация от "Булгаргаз" през миналата година четирима търговци са купували газ. В петък вечер предложеното количество е било закупено от осем търговеца, тоест конкуренцията вече е била много по-голяма“, коментира още той.

 

„Цените които са постигнати на газовата борса в петък са много близки до пазарните цени в Букурещ, тоест да се говори за някаква голяма далавера при положение, че цените са пазарните, е много силно казано. Газовата борса само на име се води борса. Продавачът е само един „Булгаргаз“, купувачите трима максимум“, обясни Панев.

 

Той каза още, че първата оферта „купува“ в петък не е била три секунди след офертата „продава“ и това според него изобличава тезата на ГЕРБ.

 

„Притеснително е състоянието на газовата борса. Това, че имаме един продавач и няколко купувача“, смята Панев.

 

„Мерките за компенсации включително на битови потребители ще влязат от февруари месец, включително и за сметките от декември насам. Потребителите ще бъдат компенсирани с половината от разликата над прогнозната цена на КЕВР от юли месец миналата година“, обясни депутатът.

 

„Това би трябвало да се случи към сметките или през февруари или през март, както за индустриалните потребители на електроенергията. Очаква се сметките през февруари да бъдат на практика три пъти по-малки“, обяви Владислав Панев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3189 |08.02.2022 Шефът на БАН: Обидени сме! Няма никаква нова инвестиция в науката . 13| 3190 |08.02.2022 Делян Пеевски: Нямам никакво участие в твърденията за търговия със златни паспорти . 3| 3385 |08.02.2022 Слави Василев: Хората искат да видят промяна, а тя няма как да мине без реформа в съдебната система . 31| 3378 |08.02.2022 Байдън: „Северен поток 2“ няма да има, ако Русия нападне Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads