Понеделник, 23 Октомври 2017, 11:09
Frognews
3| 3811 |03.05.2016

Паника във ВСС! Експерти от ЕК ще проверяват съдебното политбюро

.
Паника тресе Висшият съдебен съвет. Тридневна мисия на експертите от Европейската комисия, които подготвят Мониторинговия доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи, ще се проведе в края на месец май.

За първи път експертите от Брюксел ще проведат две срещи с членовете на Висшия съдебен съвет, съобщава БГНЕС. Едната ще е с представителите на съдийската колегия, а другата с членовете на прокурорско-следователската колегия на ВСС. В периода 30 май – 01 юни 2016 г. експертите ще проведат работни срещи още в правосъдното и вътрешното министерство, Народното събрание, прокуратурата, както и други разследващи органи. Резултатът от визитата на европейските представители се очаква да бъде отразено в традиционния “устен” доклад на ЕК, който ще бъде обявен през лятото на 2016 г. Следващият редовен доклад по МСП се очаква в началото на 2017 г. Очакванията са до края на мандата на настоящия състав на Европейската комисия, мониторинговият механизъм спрямо България и Румъния в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност да отпадне.

 

Неотдавна в София пред представители на страните-членки на Съвета на Европа, премиерът Бойко Борисов призова за въвеждането на мониторингов механизъм за правосъдието в целия ЕС. Визитата на европейските експерти в София се очаква да съвпадне с обсъждането на втория пакет от промени на Закона за съдебната власт, който Министерство на правосъдието трябва да обяви в следващите седмици. Промените на съдебния закон са следващата стъпка на съдебната реформа след промяната на Конституцията и приетите преди месец спешни промени в ЗСВ. Междувременно следващата седмица се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да предостави информация за актуалното кадрово състояние на прокуратурата у нас. За момента няма яснота кога поисканата от България експертна проверка на прокуратурата у нас ще може да стартира. Основната причина за отлагане на анализа на държавното обвинение е свързано с липсата на достатъчно добре подготвени европейски експерти, които биха искали да се ангажират с мониторинг на българската прокуратура.

 

Експертите от ЕК идват да проверят и множеството сигнали за корупция в прокуратурата и лоши съдебни практики. От това е породен и големия страх на висшите ни магистрати от т.нар. политбюро на съдебната система. Специално внимание ще бъде отделено на работата на Етичната комисия, която според мнозина, е под контрола на политици и най-вече на главния прокурор Сотир Цацаров.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Очаква се Бюджетът за 2018 г. да излезе днес 0| 456 |23.10.2017 . Ще се преразглеждат парите и дейностите по клиничните пътеки 0| 483 |23.10.2017 . Вижте къде ще спира водата в София 0| 675 |23.10.2017 . Илхан Андай: Бизнесмени финансираха предизборната кампания на ДОСТ 0| 1015 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах