Реклама / Ads
5| 5613 |13.05.2020 НОВИНИ

Панов опроверга Магдалинчев: САЩ не са давали секретни данни за съдия Миталов

.
Боян Магдалинчев, Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов опроверга твърденията на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, че САЩ са предоставили секретни данни за съдията Андон Миталов, който в началото на февруари получи забрана да влиза на американска територия заради ”сериозна корупция”.
 

ВКС разпространи позицията на Панов, че изнесеното от Магдалинчев не отговаря на истината. Панов "категорично възразява срещу опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства и счита за свой професионален дълг да запознае българското общество с фактите", гласи съобщението.

 

Припомняме, че съдията от спецсъда Андон Миталов стана първият българин, публично санкциониран за корупция от Държавния департамент на САЩ през февруари. Същият магистрат освободи обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде в Русия, където беше награден лично от президента Владимир Путин

 

Магдалинчев каза в интервю за "Свободна Европа", че през март съдебният съвет е получил писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от САЩ по случая със съдия Андон Миталов. "Получихме писмо от МВнР, то е с гриф "поверително", поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов - това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент", обяснява Магдалинчев. Той допълни, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, който разглежда искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

 

Лозан Панов обаче твърди, че "в т. нар. писмо с гриф "поверително" от МВнР само се обективира наличието на проведената среща (на представители на външното министерство и американското посолство), но не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската колегия на ВСС относно твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4964 |12.05.2020 Боян Магдалинчев: Съдебната система започва да работи на 100% . 3| 4608 |04.05.2020 ВСС: Не наказахме Лозан Панов, взехме му управлението на Съдбната палата . 8| 5903 |01.05.2020 Разузнаването в САЩ опроверга Тръмп: Коронавирусът не е създаден в лаборатория . 16| 9479 |01.05.2020 Татяна Кристи: С комсомолския устрем на другарски мутренски съд отнеха Съдебната палата от Лозан Панов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads