Реклама / Ads
8| 4360 |15.03.2016 НОВИНИ

Паргов: Искаме разпит на проф. Константинов по делото за касиране на изборите

.
Калоян Паргов
БСП ще поиска проф. Михаил Константинов да бъде разпитан като свидетел по делото за касиране на изборите в София. Това заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.
 

Поводът за реакцията е изказване на председателя на Съвета на директорите на „Иформационно обслужване" АД в сутрешния блок „Денят започва" по БНТ1 в  понеделник, 14 март. Както е известно, въпросното дружество имаше договор с ЦИК за компютърна обработка на данните в ОИК и ЦИК от гласуването по време на местните избори и от националния референдум на 25 октомври 2015 година.


Проф. Константинов бе заявил: „В софийските секции 90 на сто от протоколите бяха сбъркани. 90 на сто! Една секция беше върната 40 пъти в София."

Според Калоян Паргов, това твърдение може да повлияе върху хода на делото, което беше заведено в АССГ (Административен съд София-град) веднага след обябяване на резултатите от местните избори през миналата есен. "Смятаме, че свидетелските показания на проф. Михаил Константинов са от особена важност, тъй като той е председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" АД. А това е дружеството, което обработва изборните протоколи и излиза със становище и краен резултат, който е математическият сбор от подадения вот на отделните гласоподаватели, обясни Калоян Паргов.

"Според нашия адвокат, твърденията на проф. Константинов се явяват нови обстоятелства по разпоредбите на АПК. Затова настояваме да бъде призован като свидетел и да бъде разпитан, за да може да обясни, след като твърди, че 90% от протоколите са били сгрешени, кога, от кого и по какъв ред са били поправени, както и дали са извършени съобразно разпоредбите на чл. 444, ал. 1 от Изборния кодекс".

Заседанието на Върховния административен съд по делото е на 5 април.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5158 |13.03.2016 Кубрат Пулев: Искаме нещо да се промени, а чакаме неволята . 22| 4991 |26.02.2016 Вл. Горанов на крътосан разпит за КТБ в парламента . 5| 4396 |17.02.2016 Горанов в общия хор: Искаме да разсеем съмненията за задкулисие . 36| 7258 |12.02.2016 В. Енчев: Пеевски трябва да бъде разпитан от турските служби заради контрабандата на цигари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads