Реклама / Ads
0| 5812 |12.07.2007 НОВИНИ

Парите или живота - либийският казус в чуждата преса

.
Чуждестранната преса пространно коментира решението на Върховния съд на Либия, който потвърди смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар. Всички вестници са обединени в коментарите си за това, че единствено споразумение може да спаси живота на българските медици в Либия и часът за него вече е дошъл.
 

Парична сделка може да освободи осъдените на смърт медицински сестри по СПИН-делото в Либия, пише в електронното си издание в. "Таймс". Дипломатите проявяват предпазлив оптимизъм, че опитите за освобождаване на петте български медицински сестри и палестинския лекар, които са в затвора по обвинение, че са заразили либийски деца с вируса на СПИН, скоро ще дадат плодове, въпреки вчерашното решение на либийския Върховен съд, който потвърди смъртните присъди на шестимата. Българските сестри и палестинският лекар не присъстваха в съда в Триполи, за да чуят, че последното им обжалване е било неуспешно, продължава публикацията. Семействата на заразените деца искат по 10 милиона евро компенсации за всяко дете, много повече, отколкото ЕС и България са подготвени да платят, посочва всекидневникът.

Все пак спорният случай скоро може да приключи, тъй като вече са изчерпани всички юридически възможности и сега всичко зависи от Висшия съдебен съвет, който се ръководи от либийския министър на правосъдието, и който има правото да отмени присъдите. Съветът ще започне работа в понеделник 16 юли. Ако присъдите бъдат променени на по-леки, медиците ще могат да се завърнат в България съгласно споразумение за размяна на затворници, пише "Файненшъл Таймс".

Решението дойде като гръм от ясно небе. Всички се надяваха на благоприятен изход, тъй като шестимата обвиняеми имат подкрепата на цялата международна общност, пише в днешния си брой руският вестник “Российская газета”. Медиците са подкрепени от Русия, ЕС, САЩ и редица други страни. В Триполи нееднократно са се провеждали тайни преговори за съдбата им. Сега Либия даде начало на търга.

Стана ясно, че по случая е постигнато споразумение. Парите или живота, обобщава “Независимая газета”. Смъртните присъди може да бъдат отменени срещу голяма парична компенсации за семействата на заразените деца, на които ще им бъде предоставена възможност да се лекуват в клиники в Европа.  

Американският президент Джордж Буш обяви, че ще изпрати посланик на САЩ в Триполи за първи път през последните над 30 години като знак за подобряване на отношенията между Вашингтон и Либия, предаде телевизия “Ей Би Си Нюз”. Решението идва въпреки неразрешените въпроси с Либия за изплащане на компенсации на семействата на загиналите американци при атентата над Локърби и искането за освобождаването на българските медицински сестри, осъдени за заразяването на либийски деца с ХИВ. Буш предложи за поста Джийн Крец, който в момента работи в посолството на САЩ в Тел Авив.

Сагата с българските медицински сестри, осъдени на смърт за заразяването на 426 либийски деца с ХИВ, най-вероятно ще приключи с политическо решение, въпреки че Върховният съд на Либия потвърди смъртните им присъди, пише в днешния си брой британският вестник “Индипендънт”. По-рано от фондация “Кадафи” съобщиха, че е постигнато споразумение за изплащане на компенсации на семействата на заразените деца.

Между семействата на заразените либийски деца и специалния фонд на ЕС, който беше създаден за тяхното подпомагане, е постигнато споразумение за компенсации, според фондация “Кадафи”, председателствана от сина на либийския лидер Сейф ал-Ислам, пише в. “Монд". Това съобщение предшестваше потвърждаването на смъртните присъди на българските медици, но от Триполи заявиха, че “ситуацията ще бъде решена от Висшия съдебен съвет на Джамахирията”, допълва вестникът

Върховният съд на Либия потвърди смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, признати за виновни за заразяването на над 400 либийски деца с ХИВ, пише израелският вестник “Йедиот Ахронот”.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5409 |27.06.2007 Либийският съд отложи за 18 юли новото дело за клевета срещу медиците ни . 0| 5597 |22.06.2007 ЕС даде зелена светлина на парите за България . 0| 4920 |20.06.2007 Либийският Върховен съд ще обяви присъдите на медиците ни след 20 дни . 0| 6026 |23.04.2007 Външните министри на ЕС взимат отношение по казуса с българските медици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads