Реклама / Ads
6| 2622 |03.11.2022 НОВИНИ

В парламента ”възрожденец” размаха граната, БСП издигна плакати ”Не на оръжията. Мир”

.
След приемане на решението за оказване на военна помощ на Украйна в парламента депутат от ”Възраждане” размаха граната. А депутатите от БСП издигнаха плакани с надпис ” Не на оръжията. Мир”. Ивелин Първанов от "Възраждане" излезе на трибуната с боеприпаси, които, по думите му, "са минали покрай ушите на българските войници през Първата световна война", сред тях имаше и граната.


.

 

Парламентът прие "Решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна и Решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна" с допълнителни поправки.


Депутатите гласуваха и прегласуваха решението. Финалното гласуване показа: 3а - 175, против - 49 , 1 се е въздържал, с което днешните дебати приключиха.

 

Николай Дренчев от Възраждане заяви, че "Българската армия е в плачевно състояние и нашата техника отдавна е обект на канибализъм". "Ние наистина няма какво да дадем", категоричен е той. Дренчев подчерта, че вариантът е ние да дадем нещо от нашето въоръжение, но няма да получим нищо впоследствие, защото няма програма, по която това да стане.

 

Кристиан Вигенин от БСП посочи, че за неговата партия основна ценност е мира.

 

"През тази ценност ние взимаме нашите решения по въпросите свързани с външната и вътрешната политика", обясни той. Вигенин каза, че проектът за предоставяне на оръжия на Украйна е прибързан и няма детайлен анализ за това какви ще са резултатите върху нашият военен потенциал след като предоставим част от оръжията си "Ние в тази колективна безотговорност нито ще участваме, нито ще подкрепим", подчерта той.

 

Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи, че БСП са много ясни и последователни по темата и ще останат такива." Винаги сме били против износа на оръжие в Украйна и смятаме, че това ни прави страна, участваща в конфликта", подчерта тя.

 

Партиите, които гласуваха "за" бяха ПП, ГЕРБ, ДПС, ДБ и Български възход.

Благодаря на Нинова, че припомни как ДПС е последователна през всички тези години. ДПС докато беше във властта през 2004г. България стана член на НАТО, а през 2007г., България стана и член на ЕС. И днес ние от ДПС искаме да заявим, че за нас геополитическата ни ориентация не подлежи на ревизия. Ние от ДПС ще подкрепим настоящата декларация за изпращане на военна помощ към Украйна“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

Румен Христов от ГЕРБ-СДС посочи „много се надявах да вземем обща позиция относно отношението на България към случващото се в Украйна. Надявах се всеки да разбере, че в Украйна се води пълномащабна война. С приемането на днешното предложение ние ще застанем на страната на жертвата и ще се противопоставим срещу агресора- Путин. Кой дава гаранция, че следващите няма да са Румъния, Молдова, Грузия или България. Напротив- като дадем оръжия ние ще възпрем войната, няма да я подкрепим“.

 

Елисавета Белобрадова от Демократична България посочи, че страната ни не е малка държава и тя е член не само на НАТО, но и на ЕС. Когато вярваш в определена кауза като свободата няма как да си неутрален", подчерта тя. Белобрадова отбеляза, че предоставяйки военна помощ на Украйна ние заявяваме нашата геополитическа насоченост. "Свободата като категория не може да бъде отлагана", категорична е тя.

Даниел Лорер от Продължаваме промяната отправи призив към депутатите да са представители на хората в България. Той посочи, че има хора, които твърдят, че не трябва да предоставяме оръжия на Украйна, според други сме закъснели, а трети не се интересуват от тази тема. "Всички искат едно и също нещо - сигурност у нас, в България. Не участваме във войната, така както не участват 50-те други държави, които вече са предоставили оръжия", категоричен е той.

 

Предоставянето на военна помощ на Украйна със сигурност е само началото на решенията, които ще трябва да взимаме по-нататък във времето, защото започва нова епоха, в която трябва да имаме ясна геополитическа позиция.“ Това заяви Христо Иванов от ДБ.

 

„Най-вероятно вървим към избори, затова и повечето хора практикуват предизборно говорене, но това е друг въпрос.“

 

И нека, госпожо Нинова, да не говорим за позиции, защото вашата позиция може да се тълкува като заклеймяване на войната в Украйна и като подкрепа към Русия“, заяви още Иванов обръщайки се към Корнелия Нинова от БСП. „Решението, което взимаме днес е стъпка към поемането на отговорността на партиите за гарантиране на сигурността и мира в нашата страна. Няма как да искаме мир, ако не го отстояваме, защото тази война, която Путин води, е и към руския народ. Последствията от неговите решения отново ще бъдат платени от руския народ, затова и ДБ ще подкрепят решението да бъдат изпратени оръжия към Украйна- за да може тези последствия да бъдат по възможно най-скоро прекратени“, подчерта още Христо Иванов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8863 |03.11.2022 Скандал в парламента още в началото на заседанието . 0| 3330 |02.11.2022 Режисьорът Б. Радев: Щом в парламента обсъждат хартиената бюлетина, значи правителство е невъзможно . 0| 2388 |01.11.2022 Мнозинство от поне 1/3 в парламентарна комисия може да приема решения . 3| 2407 |31.10.2022 Ежемесечно изслушване на шефовете на спецслужби в парламента поискаха от ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads