Реклама / Ads
3| 5154 |09.01.2012 НОВИНИ

Парламентът дължи на София 2,4 млн.

.
Депутатите ощетявали общината, внасяйки едва 17 000 лв. на месец за паркоместата по недотам издържани законово договор и споразумение с кметството.
 

Парламентът да плати 2,4 млн. лв. на Столичната община за това, че през последните 5 г. ползва в ущърб на общината паркинга на пл. “Ал. Невски” в центъра на София, пише в. Труд. Такова предложение внася в градския парламент общинският съветник Ангел Джамбазки (ВМРО). Според него депутатите ощетяват общината, като внасят едва 17 000 лв. на месец за ползване на паркоместата по недотам издържани законово договор и споразумение с кметството. “Ако ползват 100 места по около 400 лв. на месец по тарифата за “служебен абонамент, трябва да дават по 40 000 лв.”, пресметна Джамбазки. Според него депутатите и администрацията на НС поне от 10 г. си спират колите на площада, но може да се търси обезщетение само за 5 г. назад.

“Плащаме на година около 264 000 лв. за общо 180 места - 100 на пл. “Ал. Невски” и 80 до Партийния дом”, обясни главният секретар на НС Иван Славчов. Той припомни, че договорът за паркингите е сключен през 2006 г. от тогавашния председател на парламента Георги Пирински и Бойко Борисов като кмет на София. Споразумението е отчетено в доклада на Борисов за първите му 100 дни като градоначалник. “Парламентът и ромските катуни си приличат по това, че незаконно са се настанили в части от София”, направи сравнение Джамбазки, който в предишния мандат бе председател на комисията по обществен ред в софийския съвет и съветник от групата на ГЕРБ. Освен че е даден срещу по-ниска такса, парламентът е получил и незаконно паркинга, тъй като за това няма решение на градския парламент, категоричен е общинарят. Затова мястото и огражденията наоколо трябва да бъдат премахнати, за което Джамбазки също внася доклад в съвета. Той препоръча на депутатите да ходят на работа с метрото или велосипед. Или да плащат от джоба си за паркиране. Ако това не стане, Джамбазки и негови приятели са готови да организират “гражданско паркиране” на местата на парламента.

От общината контрираха, че договорът с парламента е сключен според наредбата за организацията на движение. Тя дава право на улици и площади да се въвежда режим на платено паркиране “служебен абонамент” със заповед на кмета на София. Джамбазки обаче е категоричен, че тарифата не съответства на “служебния абонамент”. Освен това според наредбата депутатите могат да ползват с предимство местата само в работни дни 8,30 до 19,30 ч. В останалото време достъпът трябва да е свободен за всички, но мястото е оградено и има бариера с КПП.

Борисов: Цената е лев за час!

Не може избирателите да плащат, а избраниците да не плащат. Фирма “Паркинги и гаражи” досега не е взела нито лев за колите на парламента. Да плащат по лев на час. Освен това над 90 дни в годината паркингът остава затворен заради държавни делегации и ние не получаваме пари от него. Ще се опитаме с правителството да намерим формулата и софиянци да бъдат облекчени със структурни проекти заради това, че са затормозени от автомобилния трафик, свързан с мероприятията на държавата. (Б. Борисов, кмет на София, 5 декември 2005 г.) (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6094 |06.01.2012 Тежка катастрофа блокира пътя София-Варна . 6| 5154 |26.12.2011 Мъж обра магазин на пъпа на София . 4| 5636 |23.12.2011 Тапи по всички пътни артерии в София . 14| 5681 |23.12.2011 София се изпразва днес; задръстванията по изходите - следобед

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads