Реклама / Ads
15| 5033 |20.08.2013 НОВИНИ

Парламентът избира шефа на разведките

.
Парламентът избира шефа на разведкитеОбмислят да вземат правомощията от президента, дават власт на Съвета по сигурност
 

Бурни спорове за спецслужбите ще бележат новия политически сезон. Наесен в парламента се очаква да бъдат внесени три нови законопроекта - за Националната разузнавателна служба (НРС), за Националната служба за охрана (НСО) и за Военното разузнаване, разкрива шефа на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков.


Те ще трябва да решат устройствени въпроси, да начертаят визия за дейността им, за координацията и отчетността. Един от неизгладените въпроси е кой да назначава шефовете на тези служби. Янков ще настоява Народното събрание да избира шефовете на НРС и НСО. В момента те се назначават от президента. Според Янков България е парламентарна република и подобна промяна би била логична. А и избор от депутатите правел процедурата много по-прозрачна. В момента шефовете на разведките и на държавните бодигардове се назначават от президента по предложение на Министерския съвет. Двете спецслужби щели да останат на подчинение на държавния глава, но балансирано и на премиера. Според Янков не може нито президентът, нито министър-председателят да имат доминиращи функции в ръководството на службите. Затова Съветът по сигурност към Министерския съвет се планира да получи по-широки правомощия. Сега той е колективен консултативен орган. А с новите закони ще може да взима решения, които да са задължителни за всички, обяснява Янков пред "Стоандарт".

В началото на мандата с поправки в закона за ДАНС шефът на службата вече се избира от Народното събрание. Така бе избран и настоящият началник Владимир Писанчев. Преди това шефът на ДАНС се назначаваше от премиера.
Промени не се предвиждат при избора на шефа на военното разузнаване - по предложение на министъра на отбраната и с последващ указ на президента.

Предишното мнозинство на ГЕРБ опита да приеме закони за спецслужбите, но времето не стигна да минат пред парламента на второ четене. В първия пленарен ден на 42-ото НС партията на Бойко Борисов отново внесе четирите проекта - за НРС, за НСО, за военното разузнаване и един общ за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Те предвиждаха НРС да мине на подчинение на правителството, а НСО да остане при президента. Тези законопроекти вероятно ще се обсъждат съвместно с новите, но парламентарната практика показва, че идеите на опозицията не минават.

Според депутати от БСП и ДПС шефът на НСО ген. Тодор Коджейков със сигурност ще бъде сменен около Нова година. Кариерата му бурно се разви, след като дълго бе бодигард на Бойко Борисов като кмет, а след това и като премиер. За шефа на разведките Драгомир Димитров още нямало яснота.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8364 |14.08.2013 Арестуваха шефа на ДАИ Валентин Божков и още 12-има . 61| 5441 |09.08.2013 Радан Кънев: Борисов не е на нивото на избиратели си . 20| 4839 |07.08.2013 Парламентът има отново думата за върнатия бюджет . 50| 5999 |05.08.2013 Михаил Константинов: Парламентът е заченат и живее в грях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads