Реклама / Ads
21| 5501 |29.03.2012 НОВИНИ

Парламентът прати проекта “Белене” в историята

.
Народното събрание подкрепи решението на правителството България да се откаже от проекта АЕЦ „Белене”.
 

  

Изненадващо управляващите промениха дневния ред на депутатите и вкараха като първа точка в него оттеглянето от строежа на втората атомна централа. За дебатите в парламента пристигнаха и премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Делян Добрев.

 

Спирането на проекта „Белене” беше подкрепен от 120 депутати, 42 против и 1 въздържал се. За отказа гласуваха ГЕРБ, "Синята коалиция" и независими. Против бяха БСП, "Атака" и друга част от независимите, ДПС не участваха в гласуването.


С решението си депутатите възложиха на правителството да проучи технико-икономическите условия за изграждането в следващите години на паро-газова централа.

 

Парламентът възложи на министъра на енергетиката и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй” като се използва платеното от България оборудване. Депутатите задължиха министъра на икономиката и енергетиката да информира периодично Народното събрание за преодоляване на последиците от края на проекта.

 

По време на почти тричасовите дебати левицата обвини управляващите, че съсипват последния технологичен отрасъл в България. 

 

По-глупаво решение българският парламент не е взимал, отсече бившият енергиен министър Румен Овчаров.

 

По думите му управляващите спират икономически най-изгодния проект, с което обричат България да бъде страна без ядрена енергетика, отсече Овчаров.

 

Колегата му Петър Димитров пък нарече решението национално предателство.

Това е най-голямата икономическа глупост, която това правителство прави. Това е една скандална авантюра и социална катастрофа, заключи той.

 

Димитров изчисли и че загубите от това, че двата реактора на "Белене" няма да работят, ще са за около 30 млрд. лева.

 

Този проект беше нереализируем, защити правителството пък лидерът на ДСБ Иван Костов.

 

Той обяви, че с проекта „Белене” предишните правителства са постъпили изключително некоректно.

 

Тези, които го стартираха, нямаха намерение да го реализират докрай. Не извършиха предпроектно проучване преди него. Не сме видели нито едно число, което да показва как ще се построи, как тази централа ще бъде ефективна, заключи Костов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5463 |18.03.2012 Наркотици и алкохол пратиха тийнейджър в Пирогов . 6| 6656 |22.02.2012 Пратиха в пандиза лаком нашенец в САЩ . 12| 5688 |28.01.2012 Парламентът ще нищи помилванията на Марин . 0| 5633 |26.01.2012 Тежка катастрофа на “Тракия” прати 5-ма в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads