Реклама / Ads
20| 4332 |01.08.2024 ПОЛИТИКА

Парламентът: ПП-ДБ припомни, че комунистическият режим е престъпен. БСП скочи - буквално

.
С изслушване на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов трябваше да стартира работата си Народното събрание. От началото на заседанието обаче пленарната зала кипи от скандал между Атанас Атанасов от ПП-ДБ и БСП по повод факта, че комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Той прочете декларация против награждаването с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина". на министър от правителство по време на комунистическия режим на Тодор Живков.
 

В програмата на депутатите е включен и проект на решение за оказване на помощ на пострадали от пожарите в община Болярово.





Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще бъде изслушан относно сигнали на граждани за системни нарушения на мотоциклетисти, които не спазват нормите за шум и затрудняват живеещите в крайпътни имоти.

 

Вносители на искането за изслушване са депутати от ПП-ДБ.

 

В програмата са включени и няколко проекти на решения. Депутати от ГЕРБ-СДС настояват министърът на здравеопазването да предприеме мерки за предотвратяване и противодействие на насилието над медицински специалисти, включително чрез създаване на специализирана електронна система, която да събира сигнали и да се идентифицират високорискови райони.

 

От "Възраждане" настояват парламентът да задължи МС за незабавни действия за осигуряване на условия за настаняване на пострадалите от пожарите в община Болярово, включително целева месечна помощ от 120 лв. за ток на домакинство, и възстановяване на разрушените терени.

От ПП ДБ предлагат да бъде създадена нова Временна комисия за проверка на информацията за корупционни практики и злоупотреби на кмета на община Доспат Елин Радев.

 

Напрежение обаче прекъсна заседанието скоро след началото му. Десет минути почивка, за да се успокои пленарната зала след декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), даде председателят на Народното събрание Рая Назарян.

 

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов излезе на трибуната, за да прочете декларация от името на ПГ на ПП-ДБ, в която напомни за действащ закон, с който през 2000 г. комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Той прочете и самият закон.

 

Поводът за декларацията беше фактът, че правителството да предложи за орден "Стара планина" - първа степен - най-високото държавно отличие, Георги Йорданов за "големите му заслуги в областта на културата и изкуството".

 

Възмущението на Атанасов се дължи на факта, че Георги Йорданов е последният жив от Политбюро на БКП на Тодор Живков (кандидат-член е от 1979 до декември 1989 г.), заместник-министър председател и бивш министър на културата в последното соц. правителство.

 

Законът за обявяване комунистическия режим в България за престъпен е действащ закон на Република България, приет от 38-ото Народно събрание на 26 април 2000 г. и обнародван в Държавен вестник, брой № 37 от 5 май 2000 г.

 

Това предизвика реакция от страна на БСП, депутати на групата, сред които председателят ѝ Борислав Гуцанов, застанаха от двете страни на трибуната, от която Атанасов четеше декларацията.

 

"Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.


Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа", посочва законът.

 

И още:

 

Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
4. моралния и икономическия упадък на държавата;
5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
10. безогледното унищожаване на природата.
(2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
в) лишаване от право на собственост;
г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
е) лишаване от гражданство;
5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.

 

Председателят на Народното събрание Рая Назарян се опита да ги убеди да се върнат по местата си, но след като депутатите от БСП избутаха микрофона от Атанасов, обяви почивка.

 

След възстановяването на заседанието Георги Свиленски от БСП поиска думата. Скандалът продължи.

 

"От поведението на хората от бившата комунистическа партия не се очудвам. Добре е българските граждани да видят как реагират останалите. В този закон се посочва, че БКП е дошла на власт в помощта на чужда сила. Понеже тук има добре подготвени "историци", това го знаете", каза Атанасов и посочи към "Възраждане", които предложиха на БСП да изнесе депутатът от ПП-ДБ - по думите на Свиленски.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4239 |27.07.2024 Христо Иванов: Има заплаха за Шенген и европейското финансиране заради решението на Конституционния съд . 6| 3267 |26.07.2024 Конституционният съд решава за промените в Конституцията . 16| 15864 |24.07.2024 Ген. Сирски, „снежният леопард“, пред "Гардиън": Знам, че ще победим руснаците и знам как . 60| 19686 |23.07.2024 За Радев - Ненчев не притежава качествата за посланик в Киев. "Странна оценка от Радев, който не притежава качествата за президент"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads