Реклама / Ads
3| 4374 |23.07.2020 НОВИНИ

Парламентът реши студеният резерв да идва само от държавната ТЕЦ ”Марица-изток 2”

.
Източник: БГНЕС
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с който се правят промени в Закона за енергетиката. С промените се спират търговете за студен резерв. Той ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), само при необходимост и то само на държавната ТЕЦ ”Марица-Изток 2”.
 

Вносители на поправките са председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов и група депутати.


Сделките за студения резерв ще се се сключват от ЕСО според заповедта на енергийния министър. Цената н резерва е регулирана от КЕВР. Законът влиза в сила от 1 август 2020 г., с изключение на доклада на ЕСО и заповедта на министъра, която трябва да бъде издадена до 30 юли.


Промените ще действат до 1 юли 2021 г., когато трябва да бъде въведен механизма за капацитет, с който ще се възлага на централи да произвеждат ток, за да гарантират сигурността на електроенергийната ни система.


По време на дебатите депутатът от ДПС Рамадан Аталай изрази мнение, че тези законови поправки са възникнали въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи и няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийна ни система. По думите му в момента се прави опит за преразпределение на бизнес, а промените не са от загриженост към енергетиката.


"Имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова" каза Аталай. Според него тя трябва да обясни как и по какъв начин ще се нарушават принципни неща, които са въведени в енергетиката от 2003 г., от когато има студен резерв.


"В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един преходен период до 2021 г., когато да почнем търговията с капацититет, за да отпадне студения резерв. Това, което е другият принцип на осигуряване сигурност, стабилност и адекватност на електроенергийната система. Колеги, от 31 юли до другия 31 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха поради липса на сигурност", каза Аталай и призова да се оттегли предложението.


Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката, заяви председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов. По думите му студеният резерв винаги е павен с търг, както се изисква в Европейския съюз.


"Винаги в този студен резерв е участвал ТЕЦ "Варна" - като държавна, като собственост на ЧЕЗ и после като друга собственост, където виждаме, че е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. В случая не е важното собствеността, а на кого се дават парите. Би трябвало да се дават на централите, но понеже е политическа обстановката, е важно и кой е собственика", допълни още Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 13770 |21.07.2020 Румяна Ченалова: Парламентът взе решение за вота с по-голям брой гласове от присъствуващите в залата депутати . 6| 4073 |21.07.2020 Парламентът гласува вота на недоверие на извънредно заседание . 8| 6267 |18.07.2020 Лидерът на либерали в ЕП призна, че е сгрешил с подкрепата си за Доган . 33| 8512 |16.07.2020 Емил Джасим: Жан Виденов изглежда като решителен мачо в сравнение с Борисов днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads