Реклама / Ads
8| 3701 |14.01.2021 НОВИНИ

Партиите извън НС одобриха датата 4 април

.
консултациите между държавния глава и ”Демократична България” Източник: БГНЕС
И извънпарламентарните партии реагираха, след извънредното изявление на президента Румен Радев. Държавният глава насрочи предстоящите парламентарни избори за 4 април, след седмица на консултации с участниците в процеса. Президентът се срещна със здравните власти, ЦИК, партиите във и извън парламента, както и разговаря с организации на българите зад граница.
 

Мая Манолова от “Изправи се.БГ” посочи, че гражданското сдружение одобрява избраната дата, като заяви, че допълнителната седмица (от първоначално обявената дата 28 март) е тест за правителство, парламент и ЦИК, които трябва да покажат, че имат воля за провеждане на честни избори. 


Тя бе категорична - на ход са депутатите и парламентарно представените партии, които трябва да се ангажират със законодателни промени. 


От ГЕРБ обаче заявиха, че няма да внесат предложения за изменения на Изборния кодекс. По време на брифинг след изявлението на президента, от ГЕБР посочиха, че ако БСП сменят публично обявената си позиция спрямо промени в ИК непосредствено преди вота, могат да внесат своите предложения, но управляващите няма да ги подкрепят. 


Манолова подчерта, че е на ход и ЦИК – да каже кога ще са доставени машините, как ще са транспортирани, къде ще се съхраняват и пазят. Александър Андреев от изборната комисия обаче посочи, че по-голямата част от предложенията на държавния глава са в компетенциите на Народното събрание.


"Датата 4 април е добра за нас. Щяхме да сме готови и за 28 март. Искаме да представим програма, с която да очертаем алтернативата на сегашния модел на управление. Коалицията е здрава. Удовлетворени сме от това, че президентът назова ключови предложения за повишаване на изборната активност и сигурността на изборите. От "Демократична България" също ги направихме. Не просто сме ги подкрепяли и лансирали, а за всяко едно от тях има предложени на всички парламентарни групи в НС законопроект", посочи в изявление бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.


Той също заяви, че гласуването по пощата е решение за българите в чужбина. Иванов още веднъж посочи важността от въвеждането на видеонаблюдение при броенето на гласовете. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5538 |14.01.2021 Извънредно: Румен Радев ще направи обръщение към народа . 4| 3133 |14.01.2021 Удължиха извънредното положение в Италия до 30 април . 2| 3163 |10.01.2021 Президентът се среща с още извънпарламентарни партии . 4| 3091 |06.01.2021 Одобриха ваксината на ”Moderna”, има около 94,1% ефикасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads