Реклама / Ads
5| 3277 |01.02.2022 НОВИНИ

Първа копка на интерконектора България-Сърбия с обещание да е готов до октомври 2023 г.

.
Източник: БГНЕС
Първа копка на газовата връзка България-Сърбия. Енергийният министър Александър Николов присъства на откриването на строежа на сръбското трасе на газовата връзка заедно със сръбския премиер Анна Бърнабич. Той обеща, че най-късно октомври следващата година ще бъде завършен българският участък, който е около 65 километра.
 

„Напредват различните етапи. Имаше процедури по обжалване на избран изпълнител, нека мине целият процес достатъчно ясно и прозрачно и ще започне максимално бързо. Проектът е от взаимен интерес не само за България, но и за Сърбия. Част от глобалната карта, свързана с диверсификация на Европейския съюз, е доставките на газ. Мисля, че няма причина да се очаква забавяне. Факт е, че са изписани датите за които се очаква да е ясно изцяло функциониращ проектът е ясно показателно, че ще бъде поставен нужният приоритет. Факт, че ще имаме допълнително достъп до европейския пазар със сигурност. Тук може да върви природният газ и в двете посоки. От гледна точка на системна сигурност е важен проект“, заяви енергийният министър.

 

Александър Николов акцентира и върху ползите за потребителите от промяната на газовата карта – с изграждането на интерконекторните връзки като тази със Сърбия регионът ще разполага с алтернативни източници на природен газ, което улеснява преговорите с потенциалните ни партньори. По думите му намаляването на цените и сигурността на доставките са сред най-важните положителни ефекти от междусистемната свързаност в региона в дългосрочен план.

 

Министър Николов изтъкна също и ролята на природния газ за редуциране на въглеродните емисии в Югоизточна Европа, имайки предвид предизвикателствата, свързани с високия дял на въглищата в енергийния микс на държавите от региона.

 

Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от гр. Нови Искър, Република България, до гр. Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия.

 

Планираният капацитет на газопровода е 5.5 млн. м3/ден (1,8 млрд. м3 годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. м3/г. в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за ЕС „Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3551 |29.01.2022 Първан Симеонов: Почва за идеологическа нова лява партия няма . 3| 5031 |26.01.2022 Първан Симеонов: Позициите на българите спрямо Скопие се втвърдяват и е предизвикателство за правителството . 4| 3134 |24.01.2022 Първан Симеонов: Може да се окаже, че БСП като СДС не си намира нова работа след края на прехода . 35| 5486 |22.01.2022 САЩ прати първа военна помощ за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads