Реклама / Ads
59| 9327 |01.04.2010 НОВИНИ

Първанов възкреси "Олимп", оплете го в "Октопода"

.
Георги Първанов
С подхвърляне за кръга "Олимп" по повод акция "Октопод", президентът Георги Първанов прати журналисти в парламента, където хора, които са имали общ бизнес с Алексей Петров могат да отговорят конкретно за ареста му.
 

Бойко Борисов не се справя в битката с кризата, а икономическият екип на правителството излъчва противоречащи сигнали, които объркват хората, а те искат предвидимост. Това обяви днес не като първоаприлска шега президентът Георги Първанов. Критичните му думи прозвучаха на Велики четвъртък, по време ная втората нарочна пресконференция, свикана на на "Дондуков" 2 за по-малко от месец. Атаките му идват като отговор на вчерашния дебат в парламента за импийчмънт на държавния глава, заради гафа с разговора с министър Дянков.

Първанов демонстрира в поведението си, че е победител в битката с управляващите и нападна правителството, че е загубило 8 месеца с безцелни опити да се противопостави на икономическата криза и така антикризисните мерки на ГЕРБ се превърнали в прокризисни, защото били в краткосрочен план. Георги Първанов обвини кабинета на Бойко Борисов, че не провежда реформи в публичния сектор, както и не прави нищо за подобряване на събираемостта на приходите. Според него действеното управление било заложено във взаимодействието на институциите, това бил и изходът от кризата.

Георги Първанов посочи още, че подкрепя последните антикризисни мерки на правителството, обявени днес в парламента, но предупреди, че на този етап знае за тях само от медиите и не се запознал обстойно.

В изявлението си пред медиите президент акцентира върху неуспешния опит вчера на управляващите да поискат Конституционният съд да прекрати мандата му. Според него мотивите за това били манипулирани защото разговорът му с министър Дянков не бил частен, а имал подчертан институционален характер. Член 32 от Конституцията не бил нарушен, а срещу финансовия министър нямало обиди. Според Първанов мотивите за импийчмънт управляващите открили в пресконференцията, която дал дни по-късно след срещата си с Дянков.

Вчера в парламента най-употребяваната от депутатите дума бе конституция, но конституционния дебат не се получи. Хората, които искат отстраняването ми не познават основния закон на държавата, не четат, обвини президентът ГЕРБ. Той припомни, че през 2008 г. именно Цветан Цветанов като лидер на партията тогава поискал Първанов да прекрати мандата на тройната коалиция и сформира нов кабинет. Ако бях изпълнил искането му, тогава щях да наруша Конституцията, каза президентът. Той е убеден, че целта на целия вчерашен дебат бил да се ограничат границите на легитимното президентско говорене.

Няма да ми затворят устата, няма да свият функциите ми до обикновен церемонял майстор, няма да ме поставят под стъклен похлупак. Хората искат действащ президент, предупреди враговете си Георги Първанов.
Той обяви, че слуховете, че е архитект на тройната коалиция са преувеличени, но се обяви за вдъхновител на новата четворна коалиция в парламента. Тя се градяла на агресията срещу държавния глава.

Четворната коалиция е коалиция на мразещите. Никой няма право на политика, която насажда омраза, или разделя. Да се стреснем и да сложим край на това говорене, то е път за никъде, посочи президентът. Той подчерта, че въпреки обвиненията е водил надпартийна политика, за разлика от предшественика си, кой обяви на политически форум „Аз съм седесар”.

Георги Първанов опроверга твърденията в медии, че Яне Янев го е спасил, а ДС и ДАНС били топлата връзка между тях.
Яне Янев е бил най-агресивен към мен, но сега не се разбраха нещо с ГЕРБ, това са семейни скандал. А що се отнася до ДАНС, то тя е най-отдалечената служба от президентството, така я създадоха, обясни Първанов, но не обели и дума за ДС. Той отказа да коментира въпрос за космическия хонорар, който Доган е получил за консултантска дейност, защото случаят вече бил поет от прокуратурата.
За последните 20 години много от политиците бяха демонизирани, аз съм бил обект на най-отрицателни писания, но никога не бих написал такова писмо, каквото лидера на ДПС пусна до Валерия Велева, защити журналистката от „Труд” президента.

Очаквано, на пресконференцията не беше подмитат въпроса за евентуалната връзка на Първанов с Алексей Петров. Президентът призова журналистите да попитат „някои хора” парлмента. „Аз не съм имал фирма с Алексей Петров, засичали сме се – той, като служител на ДАНС, аз като президент, но не и на четири очи. Търсете отговорите от този, който е отишъл на крака при Петров след атентата срещу него.”, заяви Първанов. Според него трябва да се очертае истинският образ на „Октопода” и кой е неговият мозък. „А защо сега всички забравиха за кръга „Олимп”? Защо не се припомни, че за съпричасността на Маргините? Аз приветствам операциите на МВР – и „Наглите”, и „Октопод”, но нещата започнаха да се размиват.”, каза още президентът. Той припомни последните операции, при които са хванати джебчии, а след това са били огласявани като сензационни и ги определи като показност от страна на полицията.

На въпрос на журналисти защо не е признал за папката „Гоце”, държавният глава подчерта, че преди 2006-та година , много преди изборите, медиите са публикували информация от нея и е спечелил 76% срещу 24% за Волен Сидеров, въпреки агентурното си минало. По повод констатацията на Мартин Димитров в парламента, че няма друга еврочленка, в която над 50% от депутатите да не са съгласни с политиката на своя президент, Първанов контрира с подписката, събрана в негова полза. „Само за 2 дни срещу импийчмнънта се подписаха 180 000 души, ако не бяхме преустановили инициативата, щяха да са десетократно повече”, добави държаният глава.

По думите му се очакват нови атаки от страна на правителството срещу институцията, която оглавява и се пошегува – „,моите опоненти нямат умора”. Той отрече да има разделение между президент и парламент в посоките „запад-исток”. За пример президентът даде посещенията си във всички еврочленки преди приемането на България в ЕС, както и последната му визита в Брюксел преди 2 седмици. „Не се притеснявам в страната ни да бъдат разположени, както бази на НАТО, така и руски тръбопровод.”, добави още той.

По повод обвиненията, че през двата си мандата е допускал грешки, президентът заявви, че е нормално за 9 години на поста да има някои пропуски, които обаче в никакъв случай не са били правени от користност, тъй като това не било в
природата му. Георги Първанов подчерта, че нито веднъж не е нарушил Конституцията и през двата си мандата, тъй като имал много добър юридически екип. На въпрос, защо не е критикувал предишното правителство на тройната коалиция по важни проблеми, свързани с изгубените фондове, президентът контрира, че е бил сред първите, които е изразил несъгласие по някои въпроси. Като пример той посочи критиката си към разпределението на партиите в коалицията на 3:5:8 още в началото на мандата. Първанов припомни и за ветото, което е налагал на няколко пъти, както и за разпределението на 100 млн. евро от еврофондовете. В тази част от речта си президентът направи лапсус и вместо „милиона”, каза „милиарда”. След това се пошегува, че причината за това е последният случай с изказването на Симеон Дянков за „младия милиардер”.

Георги Първанов приветства идеята идеята за раплащане с бизнеса, като антикризисна мярка от страна правителството. Той повтори още веднъж, че не иска оставка от правителството, а напротив, то да заработи и подчерта, че критиките му са креативни и съзидателни. Държавният глава за пореден път изказа мнението си, че бюджет „2010” трябва да бъде актуализиран. В заключение, след неколкократни питания защо не е публикувал стенограмата от създаването на тройната коалиция, Първанов заяви, че още другата седмица може да публикува разговора си с участниците в срещата.

На пресконференцията този път за разлика от преди 2 седмици не присъства Сашо Диков, а остри и неудобни въпроси като цяло липсваха. На моменти дори колеги започнаха да дублират питанията си, което притесни пресаташето на Първанов Бойка Башлиева, която на няколко пъти призова към приключване на срещата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6212 |29.03.2010 Ив. Костов: Първанов е президент на олигарсите . 28| 5009 |29.03.2010 Първанов: Имам си работно място, няма да ходя в парламента . 61| 5192 |28.03.2010 Г. Първанов: Импийчмънтът обедини четворната коалиция . 46| 5260 |25.03.2010 Първанов пак сгафил, сините искат проверка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads