Реклама / Ads
17| 5188 |17.11.2013 НОВИНИ

Първанов: Всички са се снишили в очакване бурята да отмине

.
Източник: Булфото
Не виждам стремеж за изход от ситуацията във върховните институции на държавата, които са призвани да намерят решения. Нито президент, нито правителство излъчват сигнали в тази посока. Усещането е, че всички са се снишили, както го казваше Тодор Живков, в очакване бурята да отмине и това не се случва.
 

Toва коментира пред "Фокус" Георги Първанов, президент в периода 2002 - 2012 година. "Тези сезонни затихвания на протеста не са гаранция, че той може да отмре, напротив винаги ще се намерят поводи за провокации, за надигане на ново напрежение до момента, до който не се намери едно генерално работещо и успокояващо решение", каза Георги Първанов.

На въпрос  къде вижда изходът от политическата криза в момента, той заяви: "Виждам го по начина, по който ние го постигнахме през 1997 година - с диалог. Въпреки напрежението, и с обединяване на основните политически формации, на институциите, около един пакет от идеи, маркиращи националното съгласие в тази критична ситуация.

Давам си сметка, че сега нещата изглеждат по-различни, диалогът е взривен отдавна, но в същото време си представям до какво може да ни доведе другият възможен сценарий - негативният - с някоя тежка провокация и с проливане на кръв дори, да не дава Господ.

Това може вече да направи нещата необратими и това противопоставяне да бъде не просто много остро, но и продължително", каза Георги Първанов. "Когато всяка вечер виждаш от екрана или четеш, слушаш за едни безкрайни протести, това нагнетява чувството за несигурност в държавата. Разликата в сравнение с 97-ма година е, че тогава макар и на един по-късен етап, имаше политически сили, които оглавиха протеста, придадоха му някаква целенасоченост и това позволи и диалога, защото по-лесно се води диалог с политически ръководства, отколкото с една нехомогенна маса", посочи още президентът.

"Ако искаме да решаваме проблеми от дневния ред на хората, първото условие е политическата стабилност. Ако ние сме заети непрекъснато с това да умиротворяваме протестите, да сваляме напрежението, няма да остане енергия за решаване на проблемите на хората", посочи още Георги Първанов.

По думите му дискусиите по различни теми, които са правени в страната, са място за понякога много професионални изказвания на експерти и в същото време - една добра трибуна за местните хора да изразят своята позиция, да направят своите предложения, да изкажат своята болка. "Понякога звучат солидни изказвания, свързани с общата ситуация, но в повечето случаи хората просто говорят за своя недоимък, за бедността, за това, че мнозина от тях вече години, някои и поколенчески са в лагера на безработните", каза Първанов.

По думите му за съжаление, има линия на информационно затъмнение на тези дискусии. "Аз не се оплаквам, за себе си не искам известност, нямам проблеми в това отношение, някой, ако мисли, че по този начин ме запушва мен, греши. Но се чуват много интересни, много разумни идеи и предложения. При това те не са поднесени конфронтационно. Да сте чули да искаме оставката на министъра на тези дискусии? Няма, ние просто предлагаме работещи неща. Уви, впечатлението е, че онези, от които зависи стабилността и ефективността на управлението, са глухи за предложенията, които идват от различни среди, не само от нашите форуми", каза Георги Първанов.  

Предложение за провеждане на вътрешни предварителни избори за кандидатите за евродепутати на БСП ще бъде направено писмено до Националния съвет на партията, посочи още той. На въпрос - допускате ли, че Ивайло Калфин може да не е водач на листата на БСП за евроизборите през 2014 г., след като е един от най-разпознаваемите български евродепутати, Георги Първанов обясни, че след като има указание на партийното ръководство за номинация вътре в БСП на нашата листа за евроизборите, вижда, че има редица структури, които издигат кандидатурата на г-н Ивайло Калфин.

"Без съмнение - един от доказаните, силните ни евродепутати. Не изключвам пак да има игри, да има схеми. Точно заради това отново бих искал (и това не е само мое предложение, тук сме една голяма група, която сме готови да направим и такова писмено предложение до Националния съвет), да се проведат едни вътрешни предварителни избори за нашите кандидати за евродепутати.

Имам предвид избори не само между тесния членски състав, но и между симпатизантите, защото и по устав, а и по презумпция, по логиката на нещата, ние имаме своите шансове, ако се отваряме повече и повече да въвличаме във взимането на решения, включително и на кадрови решения, и нашите симпатизанти.

Много бих искал, след като тази процедура за общ избор на председателя беше отказана преди повече от година, поне за нашите кандидати за евродепутати сега тя да бъде използвана, за да може да разширим базата си", каза Георги Първанов.
"Една от причините да се изчерпи доверието към политиците е в това, че хора, които вече са изгубили доверието, продължават натрапчиво да търсят съхраняването си в управлението на държавата", заяви още той.

По отношение на дневния ред на БСП за 2014 г. и кога трябва да се проведе конгресът на партията - преди или след евроизборите, Георги Първанов коментира: "По отношение на партийните форуми, аз признавам, че се изпълвам с все повече скептицизъм. И конгресите, и т. нар. пленуми, уви, отдавна не раждат работеща политика, не раждат силни, завладяващи послания, ако искате - дори не са адекватни на това, което става в обществото.

Нека да ви припомня предишния конгрес, февруари, когато ние приехме резолюция с идеята за радикална промяна, която никой не забеляза, и сигурно никой не помни, а радикалната промяна вече се случваше на улицата, докато ние водехме едни безкрайни дискусии.

Ако и сега конгресът ще се сведе в това - да се убеждаваме колко сме силни, колко добре стоим, това ще бъде много голяма, не само тактическа грешка. Конгресите имат смисъл, само ако очертаят параметрите на една значима промяна в лявото, идейна промяна, организационна промяна, ако искате - дори се потърсят нови кадрови решения".

На въпрос - Вие обвинявате ли се за някоя своя кадрова грешка, Георги Първанов заяви: "Аз съм историк, освен че съм държавник. В историята няма „ако". Всичко, което се е случило, е вече назад във времето. Няма място за това да се връщаме да преизчисляваме вариантите, по-скоро трябва да се мисли как да се променят нещата сега. Кадрови грешки съм допускал и като председател, и като президент. Може би по-малко от другите, но въпросът не е само в количествата".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4880 |14.11.2013 Г. Първанов: Промяна без съмнение трябва да има . 9| 5331 |12.11.2013 Татяна Буруджиева: Всички трябва да са равнопоставени на пътя . 29| 5080 |10.11.2013 Георги Първанов: Дайте бързо зелена светлина на АЕЦ "Белене" . 22| 5164 |09.11.2013 Чобанов: НЗОК да не сключва договори с всички болници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads