Реклама / Ads
1| 2794 |26.07.2024 НОВИНИ

За първи път: ЕС изпрати на Украйна транш от замразените руски активи

.
Фон дер Лайен и Володимир Зеленски
Европейският съюз (ЕС) за пръв път изпрати средства, генерирани от печалби от запорираното в Европа руско имущество. Пакетът е в размер от 1,5 млрд. евро, съобщиха от Европейската комисия.
 

Новината идва след като преди месеци лидерите на ЕС одобриха лихвите от блокирани руски активи да бъдат използвани за финансиране на помощта за Киев.





„Днес превеждаме 1,5 милиарда евро от приходите от замразени руски активи за отбраната и възстановяването на Украйна. Няма по-добър символ или употреба за парите на Кремъл от това да направим Украйна и цяла Европа по-сигурно място за живеене“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен в социалната медийна платформа X.


Украинският министър-председател Денис Шмихал благодари на ЕС.


„Благодаря на Фон дер Лайен и на ЕС за вашата постоянна подкрепа и този значителен принос за отбраната и възстановяването на Украйна. Заедно превръщаме трудностите в сила и изграждаме една по-сигурна и по-устойчива Европа“, заяви той.

 

Помощта е изпратена на фона на продължаващата над две години война на Русия в Украйна. В началото на 2024 г. украинските сили се оказаха в остър недостиг на оръжия. В същото време продължават и руските атаки срещу енергийната инфраструктура в страната, които се очаква да затруднят значително Киев в опитите му да се отбранява.

 

Събраните средства са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа. Те са били предоставени от финансовата компания „Юроклиър“ (Euroclear) на ЕК като първа вноска на 23 юли. Парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването от руските удари.





Преди няколко дни Кремъл заплаши, че ще предприеми съдебни действия срещу ЕС. Москва определя като „кражба“ разпореждането с лихвите от руските активи и предоставянето им в полза на Украйна.

 

След началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна ЕС, САЩ и съюзниците им наложиха редица забрани за трансакции, свързани с руски банки, а заедно с това замразиха руски активи на стойност от стотици милиарди долари.





Преди месец лидерите на групата Г-7 обявиха кредит за Украйна в размер на 50 млрд. долара за Киев, с който ще използват лихвите и приходите от замразени руски активи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2391 |26.07.2024 "Като се къпете в Черно море в България, знайте - плувате и сред сълзите на милиони украинци" . 1| 2176 |26.07.2024 Връщат евакуираните от Елин Пелин по домовете им. Главният секретар на МВР подал сигнала за BG-ALERT . 0| 2231 |26.07.2024 Камала Харис получи подкрепата на Барак и Мишел Обама . 12| 2720 |26.07.2024 "Само фойерверки или подозренията падат върху една воюваща държава, обявила ни за враг?"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads