Реклама / Ads
1| 3871 |09.01.2020 НОВИНИ

За първи път КСНС мина без политическа конфронтация и размяна на критики

.
Участниците в Консултативения съвет по национална сигурност при президента се обединиха, че трябва да се избягват всякакви действия, които водят до ескалация на конфликта в Близкия изток. И да се положат допълнителни усилия за диалог и мирен изход от ситуацията със средствата на дипломацията.
 

Съветът реши също, че МВР трябва да поддържа постоянен контакт с българските граждани в зоните за напрежение, като при необходимост да актуализира препоръките за гарантиране на тяхната сигурност. Военното министерство трябва осигури безопасността на нашите военни, които участват в мисии зад граница.

 

 „Всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидими характер и мащаб. КСНС изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб.“, заяви президентът Румен Радев.

 

„Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност. При промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.”, каза още той.

 

Премиерът коментира, че този Консултативен съвет е бил лесен и решенията са взети единодушно. И препоръча политиците да са тихи и внимателни в изказа си.

„Максимална бдителност, внимание и разбира се, това, което е най-важно - дипломацията трябва да бъде водеща и да се търси траен мир в региона. Мисля, че всеки, който каже, че няма заплаха, е безотговорен. Заплаха има за всички страни в света, когато има един глобален конфликт, какъвто е в Близкия Изток.”, каза Борисов.

 

„За мен най-важният извод от това, което получихме като информация, е че в момента няма пряка заплаха и за българските граждани от конфликта в Близкия изток.“, коментира Корнелия Нинова - председател на БСП.  

 

По думите на Мустафа Карадайъ - председател на ДПС, по време на съвета са чути мненията и становищата и на службите, които са ангажирани с информацията. „В момента средата и ситуацията е нормална.”, обяви той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4220 |09.01.2020 Радев след КСНС за Близкия Изток: Трябва да се избягват всякакви действия към ескалация . 1| 3817 |09.01.2020 Започна заседанието на КСНС при президента . 0| 3818 |09.01.2020 Радев свиква КСНС заради напрежението в Близкя Изток . 5| 4314 |08.01.2020 Борисов: Правителството ще купи 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads