Реклама / Ads
1| 3236 |11.01.2022 НОВИНИ

На първо четене във финансова комисия: Бюджет 2021 ще действа до 31 март

.
Източник: БГНЕС
Депутатите от Комисията по бюджет и финанси разгледаха и приеха на първо четене законопроект за удължаване до 31 март на Закона за държавния бюджет за 2021г. и бюджетите на здравната каса и държавното обществено осигуряване. Заместник-министъра на финансите Росица Велкова увери, че до 31 януари трябва да бъде внесен бюджета за 2022г.
 

„Предлага се удължаване до 31 март на действието на бюджета от 2021. Предлагаме да се запазят размерите – минималния размер на заплатата, месечните помощи, на здравната вноска. Заради новите министерства в законопроекта се регламентира и тяхното финансиране. Със законопроекта се удължава срока за реда за финансиране на БНР, БНТ и СЕМ. Да се отложи с половин година създаването на държавната агенция за хората с уврежданията. Запазва се коефициента за определяне на възнаграждение на личните асистенти“, обясни Велкова.

 

Тя допълни, че удължаването на Закона за държавния бюджет за 2021-ва година се налага да е до края на март, защото до 31 януари се очаква да се внесат бюджетите. Няма гаранция, че до края на февруари ще се гласува новия бюджет.

 

От опозицията атакуваха управляващите с аргумента, че има инфлация и са необходими спешни мерки.

 

„Безпрецедентна е тази ситуация. Министерски съвет и министърът на финансите не са внесли още бюджета. Изразяваме притеснения от инфлацията. Призоваваме по-бързо да се вкара бюджет за 2022. Искаме да видим предложенията на работещото от няколко месеца правителство“, изтъкна Александър Иванов от ПГ на ГЕРБ

 

„Правителството работи от месец. Прави се всичко възможно, че правителството ще успее да вкара бюджета. И вие сте настоявали да не претупваме. В извънредна ситуация се намираме“, контрира Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

 

„Бюджет 2022 ще бъде базов бюджет и в него няма да се развият всички политики на партньорите. Правителството работи 45 дни и аз знам, че за това време се прави целогодишен бюджет. Бях учуден като финансовия министър каза, че не е готов с макрорамката. Още не е приет проектобюджета за 2022 година, ние получаваме сигнали, че юли ще има нова актуализация - това е безпрецедентното. Аз не бих подписал коалиционно споразумение, ако знаех каква е цената му. Идеята е била на всяка цена да се подпише споразумението“, изказа се и Кирил Ананиев от партията на бившите управляващи.

 

Според Румен Гечев от БСП няма нищо безпрецедентно по актуализацията на бюджета: „Ние сме се споразумели в споразумението, че държавата на година ще има актуализация на бюджета. Вижте Франция – три пъти си актуализира бюджета. Това е европейска практика“. Гечев разкритикува колегите си от опозицията, че се опитват да се възползват от ситуацията.

 

„Правителството действа от няколко седмици. Има ли правителство в света, което да си готви бюджета за няколко седмици? Всяко правителство има право да си направи бюджета, кога да го направи – от понеделник до вторник ли? Естествено, че опозицията ще гласува против. Недейте с цените на тока и газа – те се променят в целия свят. Предлагам ви в заключение – дайте предложения между първо и второ четене, но да правите пропаганда…“, заяви той.

 

Заместник-министърът на финансите изтъкна, че удължаването на закона за бюджета от изминалата година не е безпрецедентна практика. Това се е случвало в България през 1993 и 1997.

 

От ДПС подкрепиха предложението за удължаване на действието на закона, но с уговорка: „Намираме в ситуация, която трудно можем да определим. Това поражда въпроси и коментари. Променяме икономически отношения със задна дата. Ние ще подкрепим това предложение, защото регулира определени положения, но ще отправим предложения между първо и второ четене. Поне се надявам управляващата коалиция да разбере процесите и рисковете, които трябва да управлява“, каза Петър Чобанов от Движението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 17559 |11.01.2022 Първо във Фрог: Биснесменът Илия Златанов е със заплаха за живота . 4| 3089 |05.01.2022 Пандемията – топтема и на първото правителствено заседание след ваканцията . 4| 3072 |05.01.2022 Депутатите нищят пандемията и COVID мерките на първото за годината заседание . 14| 3116 |21.12.2021 Общопрактикуващ лекар: Първо да ваксинираме децата с диабет и астма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads