Реклама / Ads
0| 11198 |30.05.2022 НОВИНИ

Първо във Фрог: Издирват се още камиони, пуснати към Европа от БАБХ на “вдигната бариера”

.
Опашка от около 700 тира има на границата с Турция в момента Източник: Фрог нюз
Издирват се още камиони с плодове и зеленчуци, пуснати към Европа от служители на БАБХ на “вдигната бариера”, т. е без да е извършен финосанитален контрол на стоката. Това научи Фрог нюз от източници в службите за сигурност.
 

Вчера стана ясно, че такъв нередовен камион е бил “уловен”  чак в Германия. Той е преминал през българо-турската граница без да бъде проверен. За сметка на това са издадени документи, които доказват, че продукцията е изследвана, което е тотално закононарушение. 

 

Според наши източници от Агенцията, камионите се пропускат на “вдигната бариера” по нареждане на ръководни кадри в БАБХ, за да се преодолее задръстването от стотици тирове, което се образува, след като Агенцията реши да закрие дейността на частната лаборатория за фитосанитарен контрол, намираща се на границата и да извършва изследванията в държавната в София. 

 

Експерти обясняват, че като външна граница на ЕС, подобно пропускане на храни, без реално да се тестват за пестициди, крие огромен риск за хората, до които ще достигнат те. За схемата вече е информирана и ЕК. Куриозното е, че вчера управляващи се опитаха първо да хвърлят вина за "уловения" нередовен камион върху лабораторията на фирма "Евролаб". Оказа се, че превозното средство е минало през границата на 22 май, когато контролът за пестициди вече се е правил само от БАБХ. 

 

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обясни тази сутрин по НТВ, че няма хаос на ГКПП “Кап. Андреев”. Снимки, направени от снощи и тази сутрин, обаче оборват неговите думи. Оказва се, че около 700 хладилни камиони чакат за проверка. Загубите, които реализират транспортните фирми са мащабни, тъй като сега им се налага да чакат по 4 денонощия за резултат от пробите  и то на бързоразвалящи се храни, докато преди това срокът бе сведен до часове. 

 

Разследване показва схемата, по която се пропускат камионите, като по устни разпореждания на шефове на БАБХ се оформят нужните документи. :" В БАБХ обаче има и съвестни служители, които отказват да извършват подобни процедури без писмено нареждане. ФлашНюз разполага с такава заповед, според която началник на отдел от Агенцията разпорежда да бъде издаден документ със задна дата на камион, който вече е преминал през границата без да бъде проверен в действителност. Тези неща не се случват без знанието на директора, твърдят запознати".

 

Ето една такава заповед:


.

 

 В момента опашката изглежда така:

 


.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4482 |28.05.2022 Издирват изчезналата IT специалистка Алена Щерк . 0| 3347 |23.05.2022 Радев за призива за КСНС за РСМ: Първо, искам да чуя премиера . 0| 3141 |17.05.2022 Футболистът Георги Йомов е задържан, баща му и брат му се издирват . 0| 3499 |16.05.2022 Първо пълно лунно затъмнение за 2022 - луната стана кърваво червена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads