Реклама / Ads
7| 11946 |18.06.2019 АКТУАЛНО

Първо във Фрог: Трима външни адвокати прати бившият шеф на БНТ срещу Валя Ахчиева в съда

.
Валя Ахчиева
Трима външни адвокати от кантората „Попов и съдружници“ е наел бившият шеф на БНТ Константин Каменаров за сумата от 2160 лв., за да се явят по делото на журналистката Валя Ахчиева.
 

Това става в момента, в който медията е фалирала заради натрупани дългове в размер на 50 млн. лв. Днес СРС даде ход на съдебното заседание. Припомняме  ви, че Ахчиева заведе дело срещу телевизията за това да й бъде отменено наказанието „предупреждение за уволнение“.

 

То й бе наложено от Константин Каменаров във връзка с експертиза за качеството на бетона, която Ахчиева направи по едно от своите разследвания. Куриозното е, че според Каменаров цената на въпросната ексертиза, която струва 800 лв., щяла да ощети медията. В същото време, обаче тя е направена напълно безплатно. Т.е. БНТ не е платила нито стотинка от бюджета си за нея. Юристите се смущават, тъй като Валя Ахчиева е наказана заради: „ако е била направила разход“.






Журналистката няма парични претенции. Оказва се, че телевизията разполага с много опитни юристи, които заемат цял етаж от сградата на БНТ. Въпреки това, бившият шеф решава да ползва платени услуги на адвокатско дружество. Има подозрения, че наказанието е наложено, за да се търси формален повод предаването на Валя Ахчиева „Открито“ да бъде изцяло свалено от ефир“.

 

На днешното заседание се яви само един от наетите защитници. Това е Димитър Йончев. Останалите - Константин Даскалов и Евгения Кацарова не се появиха в съдбната зала. През цялото време Йончев мълча, а само накрая каза, че поддържа исковата молба. Съдът обърна специално внимание на един от свидетелите, който подробно обясни за правилата в БНТ. Очаква се скоро и решението на магистрата.






Самата Ахчиева коментира пред Фрог:

„Това наказание е незаконно, защото аз не съм извършила нарушение, а съм изпълнила задължението си като разследващ журналист. Наказана съм заради това, че съм си позволила да се направи експертиза на бетон от един незаконен бетонов център. И една независима лаборатория да отговори на въпроса: Има ли опасност за живота на хората, които са си построили къщи с този бетон? Не съм направила разход за БНТ, защото лабораторията е поискала да направи експертизата за БНТ безвъзмездно. Защото темата била от изключителен обществен интерес.

 

Но аз съм наказана за това, че ако разходът би бил направен, то аз съм щяла да нанеса големи щети на БНТ с тази експертиза. Тя би струвала 800 лв. без ДДС. Но не е направен разходът.






Толкова е нелепо и абсурдно наказанието ми, че веднага става ясно – бившият директор на БНТ Каменаров си е измислил юридически аргументи, за да обоснове едно свое субективно действие. Неговата лична цел е била да свали от екран предаването „Открито“ и моите разследвания. Това бе вътрешна политика на Каменаров в БНТ – да разчиства неудобните за него“, допълни тя.

 

Междувременно  АДФИ е влязла в БТН, след като стана ясно, че медията е фалирала. Юристи смятат, че трябва да се провери дали с наемането на външни адвокати за трудово-правен спор, не е направен нецелесъобразен разход и съответно дали в случая не става дума за безстопанственост. Само за сравнение бившият здравен министър Петър Москов, подсъдим по делото за вноса на  турските ваксини "Еувакс" и "Пентаксим", ползва двама адвокати.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 16150 |09.06.2019 Проф. Татяна Дронзина за Фрог: Моля, пишете джихадист без кавички . 17| 19121 |06.06.2019 Само във Фрог: Арбитражът в САЩ пак опроверга МФ, че делото на Оманския фонд за фалита на КТБ е спечелено . 7| 10751 |23.05.2019 Само във Фрог: Директорът на полицията в Монтана напуска след сигнал за натиск върху МВР-началници . 8| 9819 |22.05.2019 В. Береану за Фрог: Съдът в Румъния оправда Кьовеши, шансовете й растат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads