Реклама / Ads
0| 3776 |24.12.2021 НОВИНИ

Патриарх Неофит: Мирът и любовта на Богомладенеца Исус Христос да бъдат с всички нас

.
Патриарх Неофит
”Подражавайки на Господа, ще бъдем достойни да го посрещнем с радост в деня на неговото пресветло Рождество. Мирът и любовта на Богомладенеца Исус Христос да бъдат с всички нас и светлината на Рождеството да огрява изобилно сърцата ни. Благословена да бъде традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер. Това каза негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на празничната служба на Бъдни вечер.
 

 "И днес, и в апостолски времена, Бог всеки ден приобщава към църквата си човеците за спасението. Тайната на спасението има своето вечно основание в Богочовечеството, защото словото стана плът и заживя между нас - пълно с благодат и истина. Синът Божий стана Син човешки, за да направи нас - чедата на човешкия род, чеда Божий, като ни обгърне със своята безгранична любов и изкупи греховете ни", каза още патриарх Неофит.

Негово светейшество призова вярващите да бъдат достойни за великото Божие благодеяние, да подражават на Божието човеколюбие и на Божията милост. "Спасителят дойде между нас и ни посочи пътя на светлината, на мира и на любовта", подчерта в словото си той. 

 

На богослужението в патриаршеската катедрала присъства и премиерът Кирил Петков със съпругата си. В храма бяха дошли и много вярващи, за да съпреживеят заедно празничната литургия за Бъдни вечер. След службата патриархът се срещна с премиера Петков. Двамата размениха няколко думи за пръв път откакто министър-председателят е на този пост. Самият патриарх Неофит се появява на богослужение за пръв път от доста време. 

 

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3851 |24.12.2021 Патриарх Неофит отслужи тържествено богослужение, премиерът и семейството му са в храм-паметник "Св. Александър Невски" . 2| 3086 |23.11.2021 Патриарх Неофит със съболезнователен адрес след трагедията в дом за възрастни хора . 9| 3169 |15.10.2021 Патриарх Неофит отбелязва 76-ия си рожден ден в уединение и молитва . 2| 3358 |22.09.2021 100 г. от смъртта на Иван Вазов. Почитаме паметта на патриарха на българската литература

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads