Реклама / Ads
3| 3535 |25.12.2021 НОВИНИ

Патриарх Неофит с послание на Рождество: Нека показваме християнската любов с делата си

.
В патриаршеската катедрала, отново, както на литургията снощи за Бъдни вечер, беше прочетен откъс от евангелския разказ, който е посветен на рождението Божия син - Исус Христос. От амвона в храма Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, произнесе патриаршеското и синодално послание за Рождество с духовни и нравствени напътствия към Божия български народ.
 

"Нека показваме християнската любов с делата си - не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник", се казва в посланието.


Негово светейшество и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия отбелязват, че сме пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието и отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Исус Христос.


"Божият Син дойде в нашия свят тихо и с божествено смирение, беше посрещнат не с блясък и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: "Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ" (Лука. 2:11). На това смирение Той ни учи и до днес (вж. Мат. 11:29)", се припомня в рождественското послание.


Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички чеда на Светата ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, благопожелавайки крепко здраве, мир и благодат от Господа. "Любовта и милостта на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!", се отправя благослов в патриаршеското и синодално послание.


Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос. С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3502 |24.12.2021 Вселенският патриарх е с коронавирус . 11| 6522 |24.12.2021 Кирил Петков: Споделих на патриарх Неофит, че моят дядо беше в настоятелството на църквата ”Свети Седмочисленици” . 0| 3741 |24.12.2021 Патриарх Неофит: Мирът и любовта на Богомладенеца Исус Христос да бъдат с всички нас . 11| 3794 |24.12.2021 Патриарх Неофит отслужи тържествено богослужение, премиерът и семейството му са в храм-паметник "Св. Александър Невски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads