Реклама / Ads
2| 5677 |12.07.2017 НОВИНИ

Патриотите не дават Бузлуджа на БСП: Борисов пак ще е арбитър

.
Паметникът на Бузлуджа да бъде ремонтиран от държавата, реновиран и превърнат в музей. Това поискаха депутатите от ”Обединените патриоти” в специална декларация от парламентарната трибуна. Съуправляващите се обявиха против отдаването на т.нар. Чиния за ползване на БСП, като един от основните мотиви е, че монументът е бил построен с ”обществени средства и доброволен труд”.
 

Вчера вицепремиерът от "Обединените патриоти" Валери Симеонов се обяви против това левицата да получи право да се погрижи за Паметника на Бузлуджа. Преди това и депутати от ГЕРБ обявиха саморазрушаващата се сграда за собственост на всички българи и поискаха тя да се ремонтира от държавата, въпреки че при първия кабинет "Борисов" премиерът Бойко Борисов лично обеща да предаде паметника на социалистите. Досега обаче те не бяха направили необходимото да получат собствеността, а служебното правителство отмени решението за предоставяне.

 "Върхът Бузлуджа и паметникът не трябва да принадлежат на една партия. Парламентарната ни група счита, че отговорните институции на изпълнителната власт, Министерският съвет и областният управител трябва да предприемат законосъобразни действия по опазване и поддържане на държавната собственост", заяви депутатът Милен Михов днес.

Той припомни, че Чинията е построена като Дом паметник на БКП и че режимът по това време е обявен за престъпен със закон у нас. Въпреки това, тъй като "обектът е със статут на частна държавна собственост и в състояние на саморазруха, представляващо риск за евентуални посетители и излъчващо спорни послания към гражданите и гостите на страната“, патриотите настояват за действия на институциите за опазването му.

Михов изброи исторически събития от Руско-турската освободителна война насам, с които се свързва връх Бузлуджа, и обяви, че "историческото минало е обществено богатство и средство за постигане на национално съгласие". Затова поиска:

„С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа препоръчваме да се инициират административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжение“, каза още народният представител от „Обединени патриоти“.

Веднага след това депутатът Антон Кутев посъветва "Обединените патриоти" "да се разберат с Бойко Борисов".

"Досега „Бузлуджа" беше държавна собственост и виждаме резултата. Ние в края на краищата имаме разговори с Борисов. Той е предприел действия за връщане на паметника точно защото държавата на може да се справи“, посочи Кутев.

Социалистът обясни, че целта на БСП била да се съхрани паметта, а и предоставянето на паметника на партията не значело, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му.

„Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България“, заяви и Кутев. „Не може някой, който се е нарекъл патриот, да бъде единственият представител на тази дума“, добави социалистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5312 |10.07.2017 Бивш преподавател в СУ плашел кандидати за работа с бой с камшик . 2| 9364 |06.07.2017 Доц. Георгиев за Фрог: Законопректът на Патриотите за езика замаскира истинските проблеми . 1| 5881 |05.07.2017 Патриотите подкрепят повишение на полицейските заплати . 0| 5004 |04.07.2017 Дават 15 млн. лв. за асистенти на хора с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads