Реклама / Ads
0| 3643 |09.10.2018 НОВИНИ

Пациенти на хемодиализа във видинската болница: Апаратът влошава здравето ни

.
Отделението по хемодиализа във Видин вече приема пациенти, а гръмналата система за омекотяване на водата е подменена. Въпреки това, част от пациентите не искат да се връщат на диализа във видинската болница.
 

Близо седмица те бяха насочени на животоподържаща процедура в Монтана и Лом.

"Докато не се закупят нови апарати няма да се върнем там, около 10 души сме и мислим, че и други ще вземат това решение", каза пациентът Валери Нинков.

 

Пациентите се оплакаха, че са длъжни да си носят лепенки, марли, тампони и кърпи, които слагат на леглата. По техни думи в отделението няма постоянно лекарско наблюдение. Те са принудени да сигнализират със свирки, ако има проблем. Според тях апаратите в отделението са стари и отдавна е трябвало да бъдат подменени с нови. В момента в отделението във Видин има 14 апарата за хемодиализа, най-новите са закупени преди шест години. Два от апаратите вече са навъртели над 30 хиляди работни часа, други шест ги следват.

 

"За нас това е животоспасяващо. Не е като в другите отделения и там трябва да се спасява живот, но ние трябва да го правим три пъти в седмицата и трябва да го правим качествено", каза още Нинков. 

 

Част от пациентите не искат да се връщат, а ще посещават диализата в Монтана. Въпреки че ще трябва да пътуват повече от 180 километра.

 

"Всички консумативи в отделението се осигуряват. Има два сектора и всички щатни длъжности са заети. Няма дефицит на персонал", заяви директорът на видинската болница д-р Цветан Василев.

 

Той беше категоричен, че трябва да бъдат закупени поне 6 нови апарата. Водоочистващата система, която не се е поддържала достатъчно добре, вече е подменена.

 

Иван Димитров от Български пациентски форум каза за "Здравей, България", че един апарат за хемодиализа струва около 25 000 лв. По негови думи от 2009 г. насам държавата е изоставила хемодиализното лечение. 

 

"На всеки 3 години трябва да се подменят абсолютно всички апарати, защото те излизат от употреба и не вършат ефективно работа си. Това се отнася и за водоочистващата система", категоричен беше Димитров.

 

По негови думи колкото по-стара е апаратурата, толкова повече се уврежда състоянието на пациентите, а шансът им за трансплантация намалява. В България хемодиализата за един пациент за 1 година струва 10 000 евро, а в другите европейски страни процедурата струва 94 000 евро, добави още Димитров.

 

"Голяма част от парите, които влизат в болниците, са пренасочени към други отделения от директорите. Касата плаща за фактура, а не за контрол на качество", каза Иван Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3496 |08.10.2018 Пуснаха отделението по хемодиализа във Видин . 0| 3571 |04.10.2018 Пациенти от години сигнализират за проблеми с хемодиализата във Видин . 0| 3922 |03.10.2018 Пациент почина заради забавяне на хемодиализа във видинската болница . 0| 3393 |03.10.2018 МЗ разпореди проверка на центъра по хемодиализа във Видин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads