Реклама / Ads
0| 4515 |21.07.2008 НОВИНИ

Пазарът на жилищни имоти у нас стига пика си

.
Пазарът на жилищни имоти у нас е близо до своя пиков момент. Това се казва в доклада за жилищния пазар в страната за първата половина на 2008 г. на Адрес Недвижими имоти.
 

По думите на управляващия съдружник и изпълнителен директор на компанията Катя Ценова след характерната за зимния период активност през март и април продавачите са започнали да повишават цените в резултат на редица фактори като повишеното търсене, инфлацията и покачващите се лихви. Това е било и причината за високите ръстове, които не след дълго са отказали голяма част от купувачите да приемат по-нататъшно поскъпване и се е стигнало до пределната цена на пазара, съобщи Investor.bg.

Такива цени в столицата се появяват в райони, където жилищата са отбелязали най-голям ръст, но също и където има сериозно предлагане. Това са квартали като „Младост“, „Студентски град“ и „Люлин“. В резултат сделките се сключват все по-трудно, с по-голям брой огледи, след по-дълъг период на размисъл и при наличие на по-голяма добавена стойност на имота, казват от компанията.

Тази тенденция се засилва и под влияние на допълнителни два фактора – спад на покупките на имоти с цел инвестиция и ръст на обявените за продажба нови готови апартаменти. Става дума за имоти, закупени през последните три години със спекулативна цел, които според част от собствениците вече са достигнали своята пределна цена.

Експертите от компанията очакват до края на годината ръстът в цените сериозно да се забави и в някои сегменти и локации да се появи спад, като все по-силно влияние ще оказва и затрудненото и поскъпнало банково финансиране.

На въпрос на Investor.bg от компанията казаха, че примери за спад има в някои от южните ваканционни курорти, както и в някои планински. Това са главно имоти без добра инфраструктура, с по-ниско качество, които са били надценени. Такива проекти обаче има и в София.

По данни на компанията жилищата в страната са отчели ръст средно от 17% през първото полугодие на годината спрямо второто на миналата година. Най-високо повишение са отчели цените на жилищата в Русе – 26,8%, следвани от Пловдив с 26,6% и Велико Търново с 26,5%. София е на четвърто място с ръст от 21%. Данните са изготвени на база реално сключени сделки за периода януари-юни 2008 г.

Средната цена във Варна е 1031 евро на кв. м, в София – 1094 евро на кв. м, а в Русе – 713 евро на кв. м.

От компанията очакват увеличение на годишната база от 10-15%.

Най-търсени са двустайните апартаменти, те са и най-предлаганите за продажба, следвани от тристайните. Всяка втора сделка от началото на годината е била за двустайно жилище.

Според компанията ръстът на цените в Русе е резултат от засиления инвеститорски интерес и големия брой новостроящи се обекти. Влияние оказва и икономическият растеж на града, предизвикан от „интереса на румънците към нашата страна“, а също и активното строителство на търговски центрове.

В големите градове на страната най-търсено остава новото строителство, следвано от панелните и ЕПК жилища. Цените на панелните жилища остават най-ниски, следвани от тези на имотите на зелено. Разликата между най-евтините жилища в София – панелните и най-скъпите – старите тухлени жилища, достига 35%.

През последните два месеца на полугодието предлагането се е активизирало като по-сериозно разминаване между броя оферти „продава“ и „купува“ има при двустайните жилища. Най-активно то се забелязва в категорията на готови апартаменти.

novi_jilishta.jpg  снимки Вяра Йовева

С покачването на цените старите тухлени жилища са станали по-достъпни за купувачите и интересът към тях се е повишил. Например, от началото на годината средната им цена в столичния квартал Изток е била 1318 евро на кв. м, колкото са стрували и новите имоти в Борово.

Клиентите вече не сключват сделки на всяка цена, а търсят имоти, чиято цена отговаря на местоположението и на качеството. При липсва на подходящ апартамент, те отлагат покупката до промяна на пазарната реалност. Такова решение за отлагане ще бъде все по-често срещано до края на годината, смятат от компанията.

Пи думите на Диана Георгиева, маркетинг директор на Адрес, пазарът става все по-сложен с много и различни играчи, с различни очаквания. Част от инвеститорите преосмислят проектите си, като избират да развиват смесени схеми или променят разпределението на жилищата. Напоследък са се появили и имоти на промоционални цени или имоти, с чиято покупка клиентът получава и автомобил.

Фактор са също и новите имоти под наем, които са излезли на пазара. За периода предлаганите под наем апартаменти ново строителство са се увеличили два пъти.

По думите на Ценова част от купувачите се очаква да изберат да живеят под наем и да отложат покупката си с 2-3 години. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5321 |18.07.2008 Откриха над 100 съмнителни сделки с имоти на армията . 15| 5757 |29.05.2008 Скандалът със заменките на военни имоти набира скорост; Свинаров-непричом . 33| 7683 |28.05.2008 Министър Масларова се облажила с военни имоти, помага й офицер на прикритие . 9| 5123 |27.05.2008 Далаверите в "Софийски имоти" били изпипани перфектно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads