Реклама / Ads
2| 2906 |28.05.2024 НОВИНИ

Пазарът е залят от хранителни добавки. Отговарят ли на всички изисквания или да имаме едно наум?

.
Д-р Галя Викьова, БАБХ Източник: БГНЕС
“Пазарът е залят от хранителни добавки, но не всички са регламентирани”. Това заяви д-р Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, цитирана от БГНЕС.
 

Тя подчерта, че хранителните добавки са тежък сектор при тях. “Хранителните добавки по никакъв начин не трябва да носят на своя етикет надписа, че имат лечебен ефект”, припомни Викьова.

 

Заявленията за регистрация на нови хранителни добавки са по 1000 на месец. Хората злоупотребяват с тях, като ги използват за лечение на дискомфорт, трябва широка информационна кампания за използването им. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: „Хранителни добавки – изисквания за регистрация, търговия и контрол“.

 

Виктория Дойчева, експерт в БАБХ, също поясни, че хранителните добавки не могат да имат лечебен ефект, а само допринасят за хранителния баланс. “Има много изисквания за етикирането, то трябва да е на български език, пакетиране и срок на годност, но новото е, че трябва да се упомене какъв % от регламента са витамините и минералите в добавката”, заяви тя.Дойчева разказа, че най-честите злоупотреби са лечение на симптомите на кашлица, облекчаване на дискомфорта, болка в ставите, както и използване на известни личности за реклама на хранителните добавки.

Д-р Камен Николов, също от БАБХ, коментира, че към днешна дата са подадени 5000 заявления за регистрация на хранителни добавки. “Около 1000 на месец са новите заявления за регистрация на хранителни добавки. Някои от тях се одобряват, други се отказват”, подчерта Николов.

 

Експертите на кръглата маса се обединиха около идеята за въвеждане на широкообхватна информационна кампания, с която да се защити бизнеса и да се предпазят хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 2999 |28.05.2024 Проучване: Процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям в България . 3| 2487 |28.05.2024 Из плановете на Русия: Ще пуснат ли повторно Запорожката АЕЦ? . 0| 2501 |28.05.2024 Може ли изкуственият интелект да се превърне в лек за самотата? . 1| 2522 |28.05.2024 Германският президент към Макрон: Вие сте насърчител! Докато другите говорят за граници, вие говорите за хоризонти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads