Реклама / Ads
26| 8964 |13.02.2010 НОВИНИ

Пазят Сертов като важен свидетел?

.
Европейски съдии, с опит в борбата срещу мафията поемат българския “Октопод”, прекъсват зависимости на Темида с Трактора? Политици от ДПС, БСП и СДС ползвали секс услуги от разбитите бардаци
 

Петко Сертов, формалният шеф на ДАНС при правителството на Сергей Станишев е поставен под засилена охрана през последните дни. Това съобщи за Frognews.bg осведомен източник от службите. Извънредната мярка се наложила след скандалния арест в сряда на съветника му Алексей Петров при операция “Октопод”. За него се твърди, че е бил неформалният началник в агенцията до преди няколко месеца и реално е разполагал с цялата власт там.

Органите за сигурност пазят Петко Сертов защото оперативна информация показвала, че мафията може да се опита да го манипулира като му окаже натиск, или физически да го неутрализира. Безспорно е, че екс шефът на ДАНС може да се окаже важен свидетел за много от злоупотребите на Трактора с власт, търговия с влияние, използване на агенцията за рекет, прикриване на престъпни групи, организиране на престъпни канали.

След шумните арести на седемте октопода, Сертов буквално се скри от обществото и не е коментирал скандала пред медиите. Последно той проговори в края на миналата година когато подчиненият му Алексей Петров занесе на Бойко Борисов изчезнал от кабинета на Сергей Станишев секретен доклад на ДАНС. Тогава Сертов се разграничи от постъпката на Трактора и я коментира като предателство спрямо старата власт.

В близките дни се очакват и нови арести като продължение на операция “Октопод”. Под ударите на закона ще попаднат лица, за които е събрана информация след обиските в домовете и офисите на групата на Алексей Петров. Твърди се, че от комплекса “Спартак”, който е в центъра на София са иззети три буса с документи и разобличаваща информация. Те показвали, че бившата барета реално е създала паралелно МВР в държавата и притив закона е събирал класифицирана информация. На ценна колекция от компромати  разследващите попаднали и в дома на близък до Трактора бивш полицейски началник в Своге. Особенно ценни обаче били находките от трите атакувани нелегални бардака – в ръцете на полицията и прокуратурата се оказали тефтерите, в които прецизно били записвани, клиентите, адреси за посещение, платените и отчетените суми. Огромни били оборотите от черен секс на месец, а соченият като посредник между Трактора и бизнеса с проститутки Димитър Митков – Полицая е изчезнал и все още се издирва от МВР.

От иззетите SIM карти на шефовете на стриптийз баровете пък се засякла допълнителна информация за клиенти, проститутки и хората, контролиращи този бизнес. Според източник от разследването клиенти на тайния бизнес на близкия до Сергей Станишев Алексей Петров били и доста политици. Първенци били хората на Доган. Твърди се, че са засечени 10 депутата от ДПС, които са си поръчвали свежа плът за удоволствия. Подобни мераци не били чужди и на колегите им от БСП и СДС. От подобни услуги са се ползвали и магистрати, висши държавни чиновници, бизнесмени, но оповестяването на имената им можело да предизвика взрив в държавата. Вече стана ясно, че при атаките в бардаците се оказало, че някои от помещенията били обзаведени със спални, в които танцьорките предлагали платени секс услуги. В почти всички стаи пък тайно били монтирани камери.

Разследващите предполагат, че със скритите по ъглите на стените и таваните изключително модерни записващи устройства са заснети компрометиращи кадри от сеанси, в които участвали богаташи и политици. Горещите кадри се предполага, че са използвани за изнудване и оказване на натиск за взимане на определени решения.

Новите разкрития около тъмния бизнес на Алексей Петров са повод той да бъде проверяван и като поръчител на два взрива в София през септември 2008 г. Тогава самоделни устройства избухнаха почти по едно и също време в два нелегални бардака, разположени на около 500 м. един от друг до бул. “България”. Тежко ранени бяха няколко проститутки и клиентите им. Още тогава се предполагаше, че адските машини са поръчани от Трактора като наказание срещу конкуренти. МВР обаче не успя да задържи атентаторите, а тогавашният вътрешен министър Михаил Миков се запомни с крилата изцепка: Не знаех, че в София има публични домове!

Освен далаверите около източването на комбината “Кремиковци” братята Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците пък се проверяват и за мистериозното изчезване през есента на миналата година на бизнесмена Вене Сотиров. Според оперативна информация той бил близък до бащата на Домбовците, който починал преди две години. На него дължал голяма част от бизнеса си, но не така блестящи били отношенията със синовете му, за които се предполага, че са замесени и с убийството на кмета на Елин Пелин.

Ной-сериозният проблем пред новата власт обаче се очертавала Темида. Съществувала огромна опасност седемте октопода да се измъкнат скоро от ареста, а делото да се провали и да компрометира усилията на управляващите. Предполага се, че много магистрати са зависими и свързани с Алексей Петров и пипалата му. Затова изборът на съдебен състав, който да ги осъди се превръщал в огромно изпитание за съдебната система. Главният прокурор Борис Велчев и правосъдният министър Маргарита Попова вече излъчиха противоречиви сигнали по случая, а това хвърля съмнения, че Темида може да се окаже с превръзка на очите. Заради тази реална опасност хора около премиера и витце премиера трескаво обсъждали вариант България да потърси правна помощ и да бъдат повикани европейски съдии с опит в дела срещу мафията. Членството ни в ЕС позволявало да се реализира такъв вариант.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4596 |02.02.2010 Пазят Цветанов от отговор на мафията . 10| 5222 |27.10.2009 П. Сертов и Алексей Петров се крият след разпит в прокуратурата . 2| 4930 |27.10.2009 Борисов отзовава Сертов заради хаоса в ДАНС . 15| 4978 |26.10.2009 Станишев се отказва от имунитет, Сертов се връща от Солун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads