Реклама / Ads
20| 3847 |22.02.2024 НОВИНИ

Пеевски VS. Иванов: Нападки и "осветени" пазарлъци за главен прокурор и КПКОНПИ

.
Източник: колаж ФрогНюз
Скандали тресат Народното събрание днес. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обвини Христо Иванов от ДБ, че иска да вземе прокуратурата, отговорът не закъсня, като между двамата прехвърчаха горещи искри.
 

"В залата се случи нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа", заяви Пеевски. По думите му е заради Свилен Спасов, агент на ДС, лично посочен от тях на това дружество.

 
"По другите теми обида не може да има, защото ние отказахме, лично аз отказах на Христо Иванов "делкането", което той ми предложи тук в моя кабинет", допълни Пеевски.

 

"Делкането да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.главен прокурор Сава Петров", заяви Пеевски.

 

"Лично седя зад думите си - Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат Прокуратурата", допълни той.

 

По думите му битката е за КПКОНПИ и Прокуратурата. Според него олигархията иска да овладее държавата.

 

"Имаше добри разговори за Конституцията как всичко ще е прозрачно, но Христо Иванов излъга, като каза да не ги слагаме регулаторите, да уредим само в Kонституцията, че може да има регулатори, в които да се реши друго мнозинство със законови актове, не с Конституцията, което не се случва в момента", заяви Пеевски.

 

"Логично е когато има определени парламентарни групи, управляващи, опозиция, регулаторите да бъдат на цялата държава, а не да бъдат делнати 50 на 50 и да спрат приказките вече как ГЕРБ с ДПС, кое е лошото на ДПС", запита Пеевски.

 

"Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията? Всичките ми идваха час през час, докато направим промените. Ние ги направихме за България, а сега ще ми казва, че отново ще извади темата „ДПС”. ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца”, заяви Пеевски.

 

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отговори на "хвърления камък":

 

"Изведнъж господин Пеевски се самовзривява с поредния фойерверк от безвкусни пошлости. И ако на някой не му е ясно за какво става дума и какъв е проблемът, мисля, че той го направи съвършено ясно. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в разпределението и не искат да има ясни правила и регламенти с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това как ще се разпредели цялата тази власт", това заяви Иванов. 






"Ние отказахме, лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи тук, в моя кабинет. Делкането да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам. главен прокурор Сава Петров. Лично седя зад думите си - Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат Прокуратурата", заяви Пеевски и допълни: "Имаше добри разговори за Конституцията как всичко ще е прозрачно, но Христо Иванов излъга, като каза да не ги слагаме регулаторите, да уредим само в Kонституцията, че може да има регулатори, в които да се реши друго мнозинство със законови актове, не с Конституцията, което не се случва в момента".

 

Христо Иванов коментира и напрежението в сглобката, особено след меморандума, като заяви, че от тяхната формация продължават, въпреки всичко, да вярват, че пътят е към преговори и взимане на решения, а не избори и предизборна кампания. 





"Няма да коментирам твърденията на господин Пеевски, а и нямам навика да влизам в този тип разкази от някакви срещи, защото ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам", допълни Иванов и уточни:

 

"Да, темата са регулаторите, да, темата е как ще бъде избран следващия главен прокурор. Да, темата е следващият главен прокурор да не бъде като главния прокурор, който беше избран по времето на ГЕРБ и ДПС - Гешев и Цацаров. Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, аз бих си мълчал, особено на фона на Нотариуса".

 

Той отново подчерта, че се надява страстите да се успокоят и да се върнат към нормалния разговор, за да се продължат реформите отговорно. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2400 |22.02.2024 Елена Поптодорова: Страната ни е като опитен терен за руските спецслужби . 4| 2437 |22.02.2024 Хипотеза: ГЕРБ подкрепя управлението до евроизборите, през септември избираме парламент? . 3| 2528 |22.02.2024 Денков: Нормално е когато се инициира политическо обсъждане да има челен сблъсък на идеи и много емоции /видео/ . 5| 10526 |22.02.2024 Бесарабия - между воюващите украински българи и учебника по български език. Тетяна Станева за ФрогНюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads