Реклама / Ads

 

3| 2857 |10.08.2021 НОВИНИ

Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото след като доходите ни доближат средноевропейските

.
Атанас Пеканов Източник: БГНЕС
Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни доближат средноевропейските и аз не виждам причина за такова условие, но съм съгласен, че е важно да дискутираме кога е най-правилният момент за присъединяване към общата валута. Трябва да се анализира кога би бил най-добрият момент за присъединяване в бъдеще и това зависи от икономическата ситуация.

Това каза в интервю за БТА Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства в служебния кабинет.

 

На база на емпиричните данни и изследванията, които съм разглеждал и публикувал в доклад, ползите от присъединяването ни към Еврозоната са повече от негативите, но не трябва да игнорираме рисковете, посочи вицепремиерът.

 

Според Пеканов ползите са свързани с това, че ще се продължи финансово-икономическата интеграция на страната към ЕС, което ще доведе до засилване на репутацията ни. Това, не автоматично, но може да понижи лихвените проценти, което да даде допълнителен стимул за инвестиции в икономиката, посочи вицепремиерът. Според него един от големите позитиви е, че България ще стане член на Единния надзорен механизъм, а това ще засили доверието и сигурността на българската банкова система.

 

Негативите ще са свързани с допълнителни разходи, които ние трябва да поемем към Европейския механизъм за стабилност - еднократен разход от около един до два процента от БВП. Това не е малка сума, особено за страна, която през годините фискално е била консервативна и е спестявала от други важни сфери, посочи вицепремиерът. Ще има и еднократен административен разход по преминаване към новата валута. Риск има и от това, че някои групи от най-уязвими граждани могат да бъдат засегнати от покачване на цените. Като цяло не се очаква сериозен инфлационен ефект, заяви Пеканов.

 

Виждам големи рискове от сериозно ревизиране на плана, защото това ще доведе до голямо забавяне и средствата ще дойдат много по-късно, коментира вицепремиерът евентуалната поредна промяна на Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Във връзка с предложения за актуализация на актуализацията на бюджета за тази година вицепремиерът предупреди, че ситуацията в страната ще стане по-трудна през септември - октомври, ако се наложат, заради пандемията, допълнителни ограничителни мерки, и тогава ще трябва да се търси доста сериозна подкрепа за бизнеса.

 

Участието в служебния кабинет е чест и отговорност, когато страната има нужда да се гарантира стабилността и функционирането на процесите, вече сме поели този ангажимент и, ако се наложи, ще трябва да го продължим в рамките на служебен кабинет, коментира вицепремиерът възможността служебният кабинет да продължи работа, и подчерта, че този ангажимент не е обвързан с политическите партии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 14| 14039 |10.08.2021 Димитър Стоянов: С толкова юристи в ИТН Слави не знае ли, че няма как да оттегли еднолично каквото и да било . 16| 4314 |10.08.2021 Хаджигенов: Изявлението на Слави е забавно, но няма правна стойност . 18| 6891 |10.08.2021 Facebook пак завря: Неодобреният кабинет няма да бъде внесен . 77| 5029 |10.08.2021 Слави Трифонов: Ние утре изобщо няма да предлагаме кабинета за гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ